Kerim Has: Türkiye İdlib’den çıkar ama...

Kerim Has: Türkiye İdlib’den çıkar ama...

Suriye’nin İdlib kentinde yaşanan çatışmalar ve geçen hafta 34 Türk askerinin hava saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından Ankara-Moskova ilişkileri açısından kritik bir süreç yaşanıyor.

NATO’ya sürece müdahil olma çağrıları yapan ve ABD’den Patriot talep eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer yandan yarın Moskova’da İdlib’deki gelişmelerin geleceğini belirleyecek kritik bir görüşme gerçekleştirecek.

Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişken, Rusya uzmanı Dr. Kerim Has kritik zirve öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Kerim Has, Erdoğan ve Putin arasındaki zirve sonrasında bir ateşkes ilan edilebileceğine dikkat çekti.

Has, “Mevcut saha koşullarının dikkate alındığı yine geçici, yoruma açık ve kağıt üzerinde kalması pek muhtemel güncellenmiş bir Soçi Mutabakatı, Erdoğan’ın da içeriye ‘satabileceği’ yeni bir metin” ifadelerini kullandı.

“Bir ateşkes ilan edilebilir ama bu, ne mümkün ne de kalıcı olur” diyen Has, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Suriye ordusunun İdlib’de bir buçuk yıl önceki sınırlara dönmesi neredeyse imkânsız.

İdlib’deki sivil nüfusun bölgeden çıkartılması için Rus tarafının bazı talepleri olabilir. İdlib’deki sivil nüfusun bölgeden çıkartılması için Rus tarafının bazı talepleri olabilir.

M5, Rusya’nın gözetiminde rejimde kalır; yarınki görüşmede kaderi netleşmese de M4 de yakında yine rejime geçer; savaş büyümezse, İdlib merkezi de yine ilerleyen aylarda rejime geçer.

Ortak gözetim/devriye gibi zevahiri kurtarması için Ankara’ya bazı imkanlar sağlanabilir.

Özetle, günün sonunda savaş büyümezse, Türkiye İdlib’den çıkar; ama Ankara, mevcut politikasını sürdürürse de korkarım ki, gereksiz yere daha birçok Türk askeri daha sıklıkla saldırıya muhatap olur, TSK yıpranır, yıpratılır… Bazılarının ise ‘suç dosyası’ daha da kabarır…”