Kürdistan, ABD'nin saldırı üssü olmamalı

Araştırmacı - Yazar Dr. Herdi Mehdi, "ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ni İran'a karşı saldırı üssü olarak kullanmasına izin verilmemelidir" dedi.  

Kürdistan, ABD'nin saldırı üssü olmamalı

Araştırmacı - Yazar Dr. Herdi Mehdi, "ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ni İran'a karşı saldırı üssü olarak kullanmasına izin verilmemelidir" dedi.

Rûdaw TV haber bültenine konuk olan Araştırmacı - Yazar Dr. Herdi Mehdi, ABD ile İran arasındaki gerginliğin Kürdistan Bölgesi'ne etkilerini değerlendirdi.

"Kürdistan Bölgesi, ABD ile İran arasındaki gerginlikten sıyrılarak bugüne kadar gelebildi. Ancak iki ülke arasındaki gerginlik giderek artıyor" diyen Mehdi, "Maalesef Kürdistan Bölgesi, elindeki soft power (yumuşak güç) ve hard power (sert güç) kullanabilmek için net bir plana sahip değil" ifadelerini kullandı.

Erbil, ABD ve İran için cazibeli bir konumda

Mehdi, "Sıcak bir savaşın çıkması şüphesiz Kürdistan Bölgesi'ne zarar verecektir. İran'ın bize karşı tehdit ve girişimlerini hepimiz biliyoruz ancak komşuyuz ve bize de yansımaları olacaktır" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi'nin iki ülke için önemine değinen Mehdi, "İran, Irak'a yerleştirdiği silahlı güçler üzerinden Kürdistan Bölgesi'n jeopolitik konumdan yararlanmaya çalışacak, ABD'nin yararlanmasını engellemeye çalışacaktır. Erbil, İran ve ABD için cazibeli bir konumda ve her biri kendi ajandasına göre yaklaşıyor" şeklinde konuştu. 

Kürdistan'ın yumuşak ve sert gücünü ortaya koyması lazım

Mehdi, şöyle devam etti:

"Kürdistan bölgesinin yumuşak ve sert gücünü bu iki ülke karşısında ortaya koyması gerekiyor. Bunun için geleceği görmek ve  ona göre strateji geliştirmek gerekiyor. 

Ancak Kürdistan bölgesinin olası bir savaşa hazırlandığını düşünmüyorum. Çünkü her zaman kısa süreli bir siyaset izlemeyi tercih ediyor. Bir çok defa olaylardan önceki akşam bir çözüm geliştirmeyi düşünüldüğünü gördük. Bu ölümcül bir hatadır.

2013'te IŞİD'in saldırılarında bunu gördük, 17 Ekim'de Kerkük'ün işgali sırasında da bunu gördük. Ortak bir hazırlık, plan ve söylem yok."

Azerbaycan örneği

Kürdistan Bölgesi'nin ABD ve İran'a karşı avantajlarını değerlendiren Dr. Mehdi, "İllaki ABD veya İran'dan korkacak değiliz. İki ülkeye karşı büyük avantajlarımız var. Ekonomik pazarımız var, iki ülke için hayati olan jeopolitik konumumuz var. İki tarafta Irak'ta birbiriyle mücadele edebilmek için müttefiklere ihtiyaç duyuyor. Bu kartları iyi kullanmamız lazım. Ancak bu konuda başarısız olduğumuzu söyleyebilirim" dedi. 

Mehdi, "Örneğin Azerbaycan'a bakalım; Rusya, ABD ve Türkiye arasında başarılı bir şekilde denge siyaseti yapıyor. Askeri güç olarak çok güçlü bir ülke değil. Bizler de bunu başarabiliriz. Hem ABD'nin hem de İran'ın bize ihtiyacı var" diyerek Kürdistan Bölgesi yönetimine önerilerde bulundu.

İran Kürtleri değerlendirilebilir

İran'daki Kürtlerin önemine değinen Mehdi, "İran'daki Kürtler, değerlendirilebilir bir güç olarak ortada duruyor. Kürdistan Bölgesi İran'ın ekonomisi için çok önemlidir. Elimizdeki fırsatları değerlendirerek İran ve ABD arasında iyi bir denge politikası izleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Kürdistan, ABD'nin saldırı üssü olmamalı

İran ve ABD'nin Kürdistan'a yaklaşımlarını değerlendiren Mehdi sözlerine şunları ekledi:

"ABD, Irak'ta ekonomik ve askeri olarak çok büyük kayıplar verdi. Bu yüzden buradaki ekonomik çıkarlarını güvenceye almak istiyor. Kürtler de bu kartı iyi kullanmalıdır. İran'da denge oluşturmak için Kürtlerin Şii güçlerle ittifak yapmasını istiyor.

ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ni İran'a karşı saldırı üssü olarak kullanmasına izin verilmemelidir. ABD ile ittifak kuracaksa da başka şekillerde destek vermelidir."