Kürt bakan İngiltere Başbakanlığı için yarışıyor

Kürt bakan Nedim Zehawi Muhafazakar Parti’nin başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Kürt bakan İngiltere Başbakanlığı için yarışıyor

Boris Johson kabinesinde Eğitim Bakanı daha sonra Maliye Bakanlığı’na atanan Kürt bakan Nedim Zehawi Muhafazakar Parti’nin başkanlığı için adaylığını açıkladı. İngiltere’de Başbakan Parlamento tarafından ve en çok kürsüsü bulunan partinin başkanından seçiliyor.

Güney Kürdistan’ın Xaneqin kenti nüfusuna kayıtlı Bağdat doğumlu Nedim Zehawi, İngiltere Başbakanı Boris Johson’un istifası sonrası partisinin başkanlığına adaylığını açıkladı. 7 Temmuz’da Boris Johson Downing Street 10'daki ofisinin önünde yaptığı konuşmada, Muhafazakar Parti'nin başına geçecek başka bir kişi seçilene kadar geçici olarak " İngiltere halkına hizmet" etmeye devam edeceğini açıkladı.

Zehawi, başbakan olursa siyasi ve idari planları hakkında yaptığı açıklamada, "Vergileri azaltmak ve askeri harcamaları artırmak için çalışacağını" ve Eğitim Bakanlığı sürecinde başlattığı reformları tamamlamayı vaad etti.

Kürt bakan Zehawi konuşmasının devamında "İngiltere gemisini güvenlikli bir kıyıya ulaştırmak " ve "ekonomik istikrarı" sağlayacağını söyledi.

 İngiltere’nin AB’den ayrılmasına ilişkin ise Zehawi "Brexit sayesinde artık özgür bir ülkeyiz. Fırsatları konuşmayı bırakıp onlardan yararlanalım" dedi.

Şuana kadar, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Başsavcı Suila Braveman, Adalet ve Sosyal Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badinoch, Sağlık Bakanlarından Jeremy Hunt ve Sajid Javid,  ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Tugendat'ın Muhafazakar Parti liderliğine adaylığını açıklayan isimler arasında. 

Ülkede Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve dolayısıyla başbakanlık görevini devralacak parlamenterin, sonbaharda yapılacak parti konferansında seçilmesi öngörülüyor.