Libya Zirvesi öncesi Erdoğan-Putin görüşmesi

Libya Zirvesi öncesi Erdoğan-Putin görüşmesi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Libya için yaptığı ateşkes çağrısı Moskova’da taraflar arasında olumlu bir karşılık almazken, Berlin’de ülke için kritik bir konferans yapılacak.

Almanya’nın çağrısıyla yapılan Libya Zirvesi’nde karşı cephelerde yer alan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Sarraj ile Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter de bulunacak. 

Libya için gerçekleşecek kritik zirveye katılacaklar arasında Türkiye de bulunuyor.

Libya Zirvesi öncesi Türkiye ile Rusya arasında yapılması planlanan kritik görüşme gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin'de bir araya geldi.

İkili, konferans öncesi beraberindeki heyetlerle birlikte toplanarak Libya'daki ateşkes sürecini değerlendirdi.

Kremlin, Putin ile Erdoğan arasında Berlin'deki konferanstan önce bir görüşme planlandığını duyurmuştu.

Berlin'de gerçekleşecek konferansa Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanı sıra İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri katılıyor.

Çin'den Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dışişleri Çalışma Komitesi Ofisi Başkanı Yang Cieçı'nın katılım sağlayacağı konferansta Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) de Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan temsil edecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre liderlerin bir araya geleceği zirve, Türkiye saatiyle 16:15'te başlıyor.

Konferansta kalıcı ateşkesin sağlanması, siyasi çözüm sürecinin başlaması, silah ambargosu kararının uygulanması için atılacak adımlar ele alınacak.