Menbic halkı ABD'den umutlu!

Türkiye ile ABD arasında tartışma konusu olan Suriye’nin Halep kentine bağlı Menbic ilçesinde halk, Efrin’de yaşananların tekrarlanmasından korkuyor.

Menbic halkı ABD'den umutlu!

Türkiye ile ABD arasında tartışma konusu olan Suriye’nin Halep kentine bağlı Menbic ilçesinde halk, Efrin’de yaşananların tekrarlanmasından korkuyor.

Suriye’deki iç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Menbic’te halk, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Efrin’e yönelik operasyonlarını yakından takip ediyor.

Menbic halkı, savaş ve yıkımın bu bölgede de yaşanmasından ve özellikle de ÖSO mensuplarının Efrin’de yaptığı yağmalamanın tekrar edilmesinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Menbic’te küçük bir dükkan sahibi olan Hemid Demelhi, “Halk çok korkuyor. Onlar (ÖSO) hakkında duyduğumuz tek şey şu; hepsi hırsız ve talancı. Efrin’i nasıl yağmaladıklarını, çalıp çırptıklarını gördünüz” dedi.

Nüfusun çoğunluğunu Sunni Arap ve Kürtlerin oluşturduğu Menbic’i Efrin’den ayıran bazı özellikler var. Bunlardan biri kentin Fırat’ın  doğusunda ve dolayısıyla ABD’nin denetimi altında olması.

Bu nedenle ABD’li askeri yetkililer sık sık bölgeyi ziyaret ediyor. En son geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan William Rouback ve Binbaşı James Jarrard'ın da yer aldığı ABD'li heyet ilçeyi ziyaret etti.

Konu hakkında basına konuşan Menbic Sivil Konseyi Eşbaşkanı İbrahim Kaftan, “Bu ziyaretin temel amacı Menbic halkına güvence vermek ve olası saldırılar karşısında güvenliklerinin sağlanacağını aktarmaktı. Onlar bölgemizde 'Yeni Osmanlıların' işgaline izin verimeyeceği konusunda bize teminat verdi” diye konuştu.

Ankara, Menbic konusunda ABD ile anlaşmaya vardıklarını açıklasa da Washington bunun aksini iddia ediyor.

Menbic halkı ise geçmişte birkaç defa savaş alanına dönen kentin aynı şeyleri tekrar yaşamamasını istiyor.   

Menbicli Ali Setaf, “ABD’lileri burada gördüğümüzde bir nebze de olsa içimiz rahatlıyor. Çünkü havadan bombalanmayacağımızı hissediyoruz. Tepemizde dolaşan savaş uçaklarını görmüyoruz ama çok fazla Menbic’ten bahsedildiği için huzurlu değiliz” ifadelerini kullandı.

2011’de patlak veren Suriye krizinde Menbic ilçesi 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında IŞİD kentin kontrolünü ele geçirdi.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ABD'nin de desteğiyle kenti IŞİD'den geri aldı.

Kentte sivil idarenin yürütülmesi ve temel hizmetlerin sağlanması ise Menbic Sivil Konseyi tarafından yapılıyor. Menbic’te şu anda yaklaşık 2 bin ABD askerinin bulunduğu tahmin ediliyor.