Menzil’in yeni ‘Menzil’i: Siyaset ve ticaret yasak

Menzil tarikatı lideri Abdülbaki Erol’un ölümünün ardından oğlu Muhammed Saki Erol, artık dergahlarda siyaset ve ticaretin yasaklandığı duyurdu.

Menzil’in yeni ‘Menzil’i: Siyaset ve ticaret yasak

 Menzil tarikatı lideri Abdülbaki Erol’un ölümünün ardından tarikatta sular hala durulmadı. Şeyhin büyük oğlu Muhammed Saki Erol, babası Abdülbaki Erol’un Menzil’in başına geçmesi için kendisini işaret ettiğini söyledi. Müritlerine tarikatın yeni dönemi için talimatlar gönderen Erol, artık dergahlarda siyaset ve ticaretin yasaklandığı duyurdu.

'Gavsımız Üzülmesin Diye Sustuk…'

Menzil şeyhi Abdülbaki Erol’un ölümüyle birlikte tarikatın bölündüğü haberleri hızla yayılmıştı.

Şeyhin büyük oğlu Muhammed Saki Erol’un tarikatın başına geçmesi bekleniyordu fakat diğer kardeşler Mübarek ve Fettah Erol da halifeliğini duyurdu ve tarikatın üç şeyhi oldu.

Müritler, hangi oğula yakınlık duyuyorlarsa şeyh olarak ona biat edeceklerdi.

Üç kardeşten sessizliğini ilk bozan Muhammed Saki Erol oldu.

Erol, müritlerine Menzil’in yeni döneminde uyulması gereken kural ve yasakların olduğu bir talimat metni yolladı.

Metin, talimattan ziyade bir manifesto niteliğinde…

Zira Erol, babasının Menzil Köyü’nün başına geçmesi için kendini işaret ettiğini söyleyerek başladı ve tarikatın son 10 yılından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Erol, “Şu on yıldır yolumuzun adaplarından çok uzaklaşıldığını gördük. Gavs Hazretleri üzülmesin diye sustuk. Biz şu 10 senedir asli vazifemizden uzaklaştık. Artık asli vazifemiz olan irşad faaliyetlerine yöneleceğiz.” dedi.

Yeni “Şeyh”Ten Menzil Eleştirisi

Erol’un uyulmasını istediği kural ve yasaklar da yine kardeşleriyle arasındaki fikir ayrılıklarını gözler önüne seriyor.

Örneğin, Şeyh Abdülbaki Erol ölmeden önce Mübarek Erol, Menzil’e bağlı tüm dergahların “başkanı” konumundaydı.

Saki Erol ise müritlerine yolladığı metinde “başkan” kelimesini yasakladığını, bunun tasavvufa uygun olmadığını belirtti.

Öte yandan geçmişte hastane, külliye, üniversite inşaatları ve arsaları için müritlerden bağış veya borç para istenmişti. Saki Erol, bu şekilde para toplama uygulamasının tasavvuf ruhuna uygun olmadığını dile getirdi ve kendisine bağlı dergahlarda dergah giderleri için toplanan aidat haricinde para toplanmasını da “kesinlikle” yasakladığını duyurdu.

Ayrıca yıllardır bu dergahlarda Menzil tarikatına ait firmaların ürünleri satılıyor. Saki Erol, ticareti de dergahlarda yasakladı.

Yine metinde en dikkat çeken detaylardan biri siyasete olan mesafe.

Tarikat ilk olarak 2010 yılındaki Anayasa değişikliği referandumunda müritlerine “evet” oyu kullanmaları yönünde talimat vermiş, daha sonraki tüm seçimlerde de AKP’yi desteklediğini açıktan ifade etmişti.

Erol, devlete kayıtsız şartsız bağlı olduklarını belirtirken dergahlarda siyaset konuşulmasını da yasakladığını duyurdu.

Erol, “Her noktada geçmiş büyüklerimizin usulüne döneceğiz” dedi.

Erol, daha önce resmi twitter hesabı üzerinden artık Semerkand yayınları değil, kendi kurdukları Dehlevi yayınları üzerinden yayınlarını basacaklarını söylemişti. Erol talimatında bunu yineledi.

İddiaya göre Erol, şirketlerdeki payından feragat etti ve yönetimi kardeşlerine bıraktı.

Ayrıca Saki Erol’un Twitter üzerinden yapılan son paylaşımında “Yusuf'u kuyuya attılar. Kuyudan güneş gibi doğdu.Şükürler olsun” ifadeleri kullanıldı. Saki Erol’un kontrolünde, Saki Erol’un oğlu Yakup El Hüseyni tarafından yönetilen hesaptaki bu mesaj dikkat çekti.

Zira, Yusuf peygamber kardeşleri tarafından kuyuya atılmıştı. Bu paylaşım kardeşler arasındaki fikir ayrılığının görünenden daha derin olabileceği izlenimi verdi. Öte yandan Mübarek ve Fettah Erol’un birlikte hareket ettiği de iddialar arasındaydı. Erol’un bu paylaşımı, kardeşlerinin kendisine karşı ortaklaştığı ihtimalini biraz daha güçlendiriyor. /ArtıGercek