Mesrur Barzani: Kürdistan Bölgesi karşıtlığının bir yolu da uyuşturucudur

Başbakan Mesrur Barzani, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddeler ile Mücadele Konferansında yaptığı konuşmada, “Mevcut istatistiklere göre Kürdistan Bölgesi'nde uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımında artış var. Bu toplumumuz için tehlikeli bir alarm” dedi.

Mesrur Barzani: Kürdistan Bölgesi karşıtlığının bir yolu da uyuşturucudur

Başkent Erbil’de Uyuşturucu ve Psikotrop Maddeler ile Mücadele Konferansı düzenlendi.

Konferansta konuşan Başbakan Mesrur Barzani, son zamanlarda Kürdistan Bölgesi’nde uyuşturucu kullanımının arttığına dikkat çekerek, “Bu toplumumuz için tehlikeli bir alarm” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin bu tehlikeli tehdidi ortadan kaldırmak ve mücadele etmek için çok ciddi ve kapsamlı bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Başbakan Mesrur Barzani, şöyle konuştu:

“Uyuşturucu ve Psikotrop maddeleriyle mücadeleye yönelik 2020 yılında Kürdistan Bölgesi'nde çıkarılan yasaların uygulanması için bölgedeki ilgili tüm taraflarla koordineli olunması ve işbirliği yapılması gerekiyor.

"Uyuşturucu küresel bir sorun"

Uyuşturucu sorunu ve uyuşturucuyla mücadele küresel bir sorundur ve birçok toplum bu nedenle sıkıntılar yaşamaktadır. Ne yazık ki Irak ve Kürdistan Bölgesi de bu tehdit ve tehlikelerin dışında değildir.

Elbette uyuşturucular yalnızca kullanıcının sağlığına zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda toplumun her alanında sosyal, ekonomik, güvenlik ve finansal alanlarda da zararlara neden oluyor. Aynı zamanda beşeri sermayenin zayıflamasının önemli bir faktörü.”

Kürdistan Bölgesi'nin uyuşturucu ile mücadelede çeşitli yollar denediğini ifade eden Mesrur Barzani, uyuşturucunun toplumun düzenini bozmak için gizli ve açık kullanılan bir silah olduğunu vurguladı.

Uyuşturucu ile mücadele mesajı

Uyuşturucu tehdidi ve tehlikelerinin terörizmle eşdeğer olduğunun altını çizen Mesrur Barzani, “Mafya ve suç tacirleri bölgeyi şeytani planlarının parçası haline getirerek Kürdistan Bölgesi'nin coğrafi konumundan faydalanarak uyuşturucuyu başka yerlere ulaştırmaya çalışmaktadır. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi’nin ilgili kurumları bu konudaki kutsal çalışmalarını sürdürme gayreti içindedir. Bu suç tacirleriyle en güçlü şekilde mücadele etmek ve onların tehlikeli planlarının boşa çıkarmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir” diye konuştu.

Mesrur Barzani sınır bölgelerinde bazı silahlı örgütlerin uyuşturucu ticareti yaptıklarını belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nin yönetimi dışındaki Kürdistani bölgeler (140. Madde bölgeleri) ile komşu ülkelerin sınır bölgelerinde bulunan bir takım silahlı gruplar bölgede istikrarsızlık ve güvenlik zafiyetinin nedeni, öte yandan güvenlik güçlerinin uyuşturucuyla mücadele etmesine engel oluyorlar. Bununla da kalmayıp bazıları doğrudan uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline geldiler” dedi.

Uyuşturucu bağımlılarının tedavisi için gereken adımların atıldığını da belirten Mesrur Barzani, “Uyuşturucuyla mücadele sadece devletin sorumluluğunda olan bir mesele değil, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu bağlamda velilerimizi, eğitim, akademik ve kültür merkezlerini, din adamlarını, medya kuruluşlarını, sosyal medyadaki fenomenleri ve bu ülkenin tüm vatandaşlarını özellikle de gençlerimizin bu salgının ölümcül tehlikeleri konusunda bilinçlendirilmesi konusunda işbirliği yapmaya ve hükümete yardımcı olmaya çağırıyorum. Uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımıyla mücadele için yoğun ve kapsamlı bir kampanyaya ihtiyacımız vardır” ifadelerini kullandı.