Moskova saldırısında ölü sayısı 133'e yükseldi: 11 şüpheli gözaltında

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 133’e çıktığını bildirirken 4’ü saldırgan 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan saldırgandan biri 4 Mart’ta Türkiye’den Rusya’ya geldiğini itiraf etti.

Moskova saldırısında ölü sayısı 133'e yükseldi: 11 şüpheli gözaltında

Ölü sayısı 133’e yükseldi

Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, dün silahlı saldırının gerçekleştirildiği Moskova’daki "Crocus City Hall" adlı konser salonundaki çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Ekiplerin enkaz çalışmalarında daha fazla cesede ulaştığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Konser salonuna düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 133'e yükseldi. Arama çalışmaları devam ediyor" bilgisi verildi.

Saldırı nasıl oldu?

Rusya’nın resmi haber ajanslarından TASS’ın paylaştığı bilgilere göre, silahlı bir grup saldırgan, dün akşam saatlerinde Moskova Bölgesi’ndeki Krasnogorsk kasabasında bulunan konser salonuna geldi. Biri minivanla yerel saatle 19.40 sıralarında konser salonuna ulaşan saldırganlar, binanın girişindeki metal detektörlerine doğru yürürken insanların üzerine ateş açtı. Konser salonuna ulaşan şüpheliler, 'Picnic' isimli rock müzik grubunun konserinin hemen öncesinde önce lobide, ardından salon içinde ateş açmaya devam etti.

Müzik grubunun üyeleri saldırıda zarar görmezken, silahlı saldırının ardından binada bir patlama da yaşandı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında molotof kokteyllerinin de kullanıldığını anlattı. Patlamanın ardından binada büyük bir yangın çıktı. Rus savcılar, saldırganların binayı ateşe verdiğini ifade etti. Konser salonunun yaklaşık üçte biri alevler içinde kalırken bina kısmen çöktü. Saldırıdan kurtulan görgü tanıkları, saldırı sırasında silah sesleri duyduklarını, içeride çocukların ve gençlerin de olduğunu, kaçmaya çalışan kişilerin içerideki dumanın da etkisiyle zor anlar yaşadığını, zaman zaman ise izdiham olduğunu anlattı.

Rus yetkililerin açıklamasına göre, Türkiye saatiyle 17.00 itibariyle, saldırıda 133 kişi hayatını kaybetti, 140’ı aşkın kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin arasında üç çocuğun da bulunduğu ifade edilirken, yaralılardan 107’sinin tedavisine hastanede devam ediliyor. Rusya basınına göre, yaralıların çoğunun durumu ciddi.

Saldırgandan biri “4 Mart'ta Türkiye'den Rusya'ya gittim” dediği iddia edildi

Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Telegram hesabından bir video yayımladı.

Dün akşam Moskova'yı sarsan saldırının faillerinden biri olduğu iddia edilen kişinin 4 Mart'ta Türkiye'den Rusya'ya gittiğini söylediği aktarıldı.

Rus devletine ait RIA Novosti ve Sputnik'in haberleştirdiği videoda şüphelinin "Orada belgelerimin süresi geçti ve ben de sınırı aşıp buraya geldim" dediği bildirilirken nereden ve nasıl gittiğine dair detay henüz paylaşılmadı.

Reuters, bu kişinin uçakla geçtiğini belirtti.

Videoda aksanlı bir Rusça konuşan kişi, kimliğini 1998 doğumlu Feridun Şemseddin olarak açıklıyor.

Crocus'taki kurbanları para için öldürdüğünü söyleyen kişi, kendisine başta bir milyon ruble (yaklaşık 280 bin TL) teklif edilse de sonrasında 500 bin ruble için (yaklaşık 140 bin TL) bu saldırıyı gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Şüpheli, ismini bilmediği birinin kendisine yaklaşık bir ay önce Telegram'dan ulaştığını ve ardından silahlarla donatıldığını ifade etti. Kendisini tutan kişilerin konser salonundaki herkesin öldürülmesi yönünde talimat verdiğini de söyledi. Bir vaiz yardımcısından onay aldığını da vurguladı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonuna dün akşam düzenlenen saldırının yankıları sürüyor.

Kremlin'in "terör saldırısı" diye nitelediği olayla ilgili soruşturma başlatan yetkililerin yaptığı son açıklamada, aralarında üç çocuğun da yer aldığı 150'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

IŞİD'in Horasan Grubu üstlendi

IŞİD'in Horasan Grubu, Telegram'dan yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. ABD istihbaratı da "saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğinden şüphe duyulmasını gerektirecek bir durum olmadığını" öne sürdü.

11 kişi yakalandı

Sosyal medyada paylaşılan videolarda en az 4 kişinin otomatik silahlarla etrafa ateş açtığı görülüyor. IŞİD, saldırıyı düzenleyen militanların olay yerinden kaçtığını savunurken, Rusya'nın iç güvenlik kurumu FSB, 11 kişinin yakalandığını bildirdi. FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov, bu kişiler arasında saldırıyı düzenleyen 4 failin de yer aldığını söyledi.

Moskova saldırısını üstlenen IŞİD-Horasan, 2014'ün sonlarında Afganistan'ın doğusunda ortaya çıktı ve aşırı vahşetiyle kısa sürede ün kazandı. ‘Horasan’ adı, İran, Türkmenistan ve Afganistan'ın bir kısmını kapsayan bir bölgeye verilen eski bir kelimeden türetilmişti