Neçirvan Barzani: 'Şengal Anlaşması uygulanırsa Ezidilerin dönüşü kolaylaşır’

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın ikinci gününde Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Alman Meclisi Dış İlişkiler Komitesi heyetiyle ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Neçirvan Barzani: 'Şengal Anlaşması uygulanırsa Ezidilerin dönüşü kolaylaşır’

Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) dış politika uzmanı Nils Scmid başkanlığındaki heyetle görüşmede devam eden IŞİD tehlikesi, Irak’taki Alman güçlerinin kalma sürelerinin uzatılması ele alındı. Ayrıca Irak’taki siyasi süreç ve Belarus sınırındaki göçmen sorunu da değerlendirildi.

Daha önce de pek çok Kürdistan Bölgesi yetkilisi ile görüşme gerçekleştiren Schmidt, Alman güçlerinin kalma sürelerinin uzatılmasında da kritik rol oynadı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada göçmenlere yapılan yardım ve Alman güçlerinin sürelerin uzatılmasına karşılık olarak Neçirvan Barzani’nin Almanya’ya teşekkürlerini sunduğu kaydedildi.

Öte yandan Neçirvan Barzani Ezidi göçmenlerin durumuna da dikkat çekti ve Şengal Anlaşması’nın uygulanması durumunda Ezidilerin dönüşünün kolaylaşacağını, bölgede istikrarın sağlanacağını belirtti.

Şengal Anlaşması

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Şengal içindeki güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecekti.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacaktı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı. /Rudaw