Pentagon’dan ‘Taliban ilerliyor’ uyarısı: Türk askeri için risk büyüyor

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından ülkede Taliban’ın kontrol ettiği merkezlerin sayısı giderek artıyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan'da Taliban örgütünün son bir buçuk ayda 6 şehir merkezinde kontrolü eline geçirdiğini ve "ülkedeki güvenlik durumunun hiç iyi yönde gitmediğini" açıkladı. Diplomatik gözlemcilere göre ise Taliban ilerledikçe Kabil Havalimanı'nın güvenliğini korumaya hazırlanan Türk askeri için risk büyüyor.

Pentagon’dan ‘Taliban ilerliyor’ uyarısı: Türk askeri için risk büyüyor

Pentagon sözcüsü John Kirby, gelişmelerden dolayı ABD'nin büyük endişe duyduğunu vurguladı.

Euronews Türkçe'nin haberine göre Kirby, Afganistan kolluk kuvvetlerinin büyük bir çaba sarf etmesi gerektiğini belirterek “Şehir merkezlerinde yaşayanlar onların vatandaşı. Şu anda teröre karşı mücadele edip yavaş yavaş liderliği ellerine almaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DW Türkçe’ye konuşan Türkiye'nin NATO daimi temsilciliği görevinde de bulunmuş emekli büyükelçi Fatih Ceylan, Türkiye'nin talip olduğu Kabil misyonu konusunda kamuoyunda birçok soru işareti olduğunu belirtti.

Ceylan, "Türkiye bu görevi niçin üstlendi? Bizim oradaki ulusal çıkarlarımız nedir? Hangi ulusal çıkarlara hizmet için oraya gidiyoruz? Kamuoyuna bu sorular üzerinden düzenli ve yeterli bilgi verilmedikçe spekülasyonların sonu gelmeyecek" dedi.

Emekli Büyükelçi Ceylan'a göre Taliban'ın Kunduz ve ötesine doğru ilerlemesi, Kabil'e görev yapması muhtemel Türk askeri için çatışma riskinin doğrudan büyümesi demek.

Ceylan, "Afganistan'ın kuzeyinde Türk soyluların da yaşadığı bölgede çatışma ihtimali artıyor. Afgan hükümetinin oradaki birtakım savaş ağalarıyla işbirliğiyle Taliban'ın ilerleyişini durduracak yönde adımlar atması mümkün. Bu iç çatışmanın şiddetlenmesi demektir. Taliban havaalanına saldırır mı bilemeyiz ama Kabil'in güvenliği riske girerse orada görev alan bir başka ülkenin, bu durumda Türkiye'nin orada bulundurduğu kuvvetlerin de çeşitli risklere maruz kalması karşımıza gelebilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye, ABD güçleri çekildikten sonra Kabil'de havaalanının güvenliğini lojistik ve finansal destekle sağlayabileceğini NATO'ya iletmişti. ABD ile başlatılan askeri ve diplomatik görüşmelerden henüz sonuç yok.

Taliban'ın Kunduz'u ele geçirmesi Mayıs'tan beri sürdürdüğü ilerleyişinde en büyük kazanım olarak görülüyor. Kabil başta olmak üzere ülkenin büyük kentleriyle bağlantılı yollar üzerine kurulu Kunduz, Tacikistan sınırında yer alıyor. Tacikistan sınırı da Afganistan'dan Orta Asya'ya, Avrupa'ya uyuşturucu kaçakçılığının merkezi olarak biliniyor.