Resul: Peşmergenin kurtardığı yerler Kürdistan'a bağlanacak

Resul: Peşmergenin kurtardığı yerler Kürdistan'a bağlanacak

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul, peşmergenin kurtardığı bölgelerin Kürdistan Bölgesi’ne bağlanacağını söyledi.

Kosret Resul, Kurban Bayramı’nın birinci gününde Tuzhurmatu ilçesindeki peşmergeleri ziyaret etti.

Peşmergenin bayramını kutladıktan sonra Rûdaw’a konuşan Resul, “Peşmerge kardeşlerimizin bayramını kutlamaya geldik. 3 yıldır bu cephede Kürt ve Kürdistan’ı savunuyorlar. Bayramda bile ailelerini ve çocuklarını bırakarak buradalar. Kürdistan uğruna şehit oluyorlar. Bayramlarını kutlamaya geldik, birlikte bayram yemeği yiyeceğiz’’ dedi.

“Tartışmalı bölgelerde” bağımsızlık referandumuna yönelik hazırlıkların geldiği aşamaya ilişkin ise Kosret Resul, “Kürdistan’ın tüm bölgelerinde referandum yapılması kararlaştırıldı. Peşmergenin bulunduğu ve peşmerge eliyle kurtarılan tüm bölgeler, Kürdistan Bölgesi’ne bağlanacak’’ ifadelerini kullandı. 

Son dönemlerde IŞİD’lilerin Tuzhurmatu Cephesi’nde peşmerge mevzilerine düzenlediği onlarca saldırı, Peşmerge Güçleri’nin sert karşılığıyla püskürtüldü.

Selahaddin vilayetine bağlı olan Tuzhurmatu ilçesi, vilayetin merkezi Tikrit’e 100 km mesafede bulunuyor.

Tuzhurmatu, Irak Anayasasınca belirlenen 140’ıncı madde gereği “tartışmalı” bölgeler arasında yer alıyor.  220 bin nüfusluk ilçenin %55’ini Kürtler, %15’ini Araplar, %30’unu ise Türkmenler oluşturuyor.