Şengal’de halk kalıcı anlaşma için gösteri düzenlendi

Şengal’de düzenlenen gösteride Irak ve YBŞ arasında kalıcı bir anlaşmaya varılması talep edildi. Göstericiler dönem dönem patlak veren çatışmalardan dolayı yaşamlarının olumsuz etkilendiğini ve topraklarnı terk etmek zorunda kaldıklarını, yeniden aynı zorluları yaşamamaları için taraflar arasında kesin ve kalıcı bir anlaşmanın sağlanmasını istedi.

Şengal’de halk kalıcı anlaşma için gösteri düzenlendi

Irak ordusu, 18 Nisan'da başlattığı askeri operasyonla Şengal'i PKK bağlantılı Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBS) kontrolünden çıkarmaya çalışıyor.

Protestoculardan Salim Şengali, "Irak ordusu kadınlarımıza ve çocuklarımıza ateş ederek bizi korumak istiyorsa, böyle bir koruma istemiyoruz" dedi ve IŞİD saldırdığında YBŞ'ye kendilerine yardım ettikleri için teşekkür ettiklerini ekledi. Şengali, “Ama bizim iyiliğimizi istiyorlarsa ailelerimizden ve evlerimizden uzak dursunlar” diye konuştu.

Kadın protestocu Najwa Haji de “İnsanlarımız (çatışmanın) kurbanı oldu. Her gün geçici bir anlaşma var. Sefaletlere son vermek için kalıcı bir anlaşma olmalı” dedi.

Genç bir kadın ise “Ölüme hayır, barışçıl çözüme evet” yazılı bir pankart taşıdı.

Şengal’de durum Salı gününden beri sakin ama insanlar gerginliğin her an artabileceğinden korkuyor.

Çatışmalar bir kez daha Şengal sakinlerini Kürdistan Bölgesi'nin Duhok kentine göçe zorladı. IŞİD'in bölgeye saldırmasıyla da binlerce Ezidi Duhok’a göç etmişti.

Duhok Göç ve Kriz Dairesi Başkanı Pir Dayan Pir Cafer, dün Rûdaw'a yaptığı açıklamada, 10 bin 261 kişiden oluşan 711 ailenin 2 Mayıs'tan bu yana Duhok’a göç ettiğini söyledi.

Irak hükümeti ve Kürdistan Hükümeti, 2020'de Şengal’deki durumu “normalleştirmek” için bölgedeki tüm PKK bağlantılı güçlerin geri çekilmesini içeren bir anlaşma imzalamıştı. Ancak anlaşma, PKK tarafından reddedildi. (Kaynak: Rudaw)