Şengal'de YBŞ ile Irak ordusu anlaştı

Şengal'de YBŞ ile Irak ordusu arasında varılan anlaşma gereği YBŞ'nin bir bölümünün bölgede kurulacak güvenlik güçlerine dâhil edileceği iddia edildi.

Şengal'de YBŞ ile Irak ordusu anlaştı

Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında imzalanan Şengal anlaşması kapsamında PKK’ye yakınlığı ile bilinen YBŞ birlikleri Şengel merkezinden çekilerek yerlerini Irak Federal Polisine devretmişti.

Ancak Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmaya karşı çıkan Şengal Demokratik Özerk Meclisi dün bir açıklama ile taraftarlarını eyleme çağırmıştı.

Hanesor Meclisi Eşbaşkanı Dahil Murad, “Karargâhımızı Irak güçlerine teslim edeceğiz. Hiçlerimizin bazıları sivil asayiş (Şengal’de) olarak görev yapmaya devam edecek. Bize bağlı 500 kişi resmi olarak Irak güçleri bünyesinde görev alamaya devam edecek” dedi.

Rûdaw muhabiri, Musul ve Bağdat’tan gelen askeri heyetlerle yapılan görüşmeler neticesinde Şengal Anlaşması’nın tüm maddelerinin 4 Aralık 2020’ye kadar bütünüyle hayata geçirileceğini aktardı.

Ortak Harekat Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Xefeci de, “Biz bugün devir teslim yapılığı sırada hazır bulunduk. Irak Başbakanı ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Irak güçleri anlaşma maddelerinin uygulanması için gereken hazırlıklarını yapmış durumda” diye konuştu.

Irak ordusuna bağlı 20’inci Tugay Birlikleri Şengal kent merkezi ile çevresini koruyacak, 15’inci Tugay da Sinune ve çevresinde görev yapacak.

Erbil ile Bağdat arasında geçen Ekim ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde Irak Federal Polisi’ne bağlı 3 tugay geçtiğimiz günlerde Şengal’e yerleşmişti.

Bağdat hükümetine bağlı bu gücün Suriye ve Irak sınırları üzerindeki 80 km’lik hatta yerleşmesi ve ardından tamamı Şengallilerden oluşan 2 bin 500 kişilik yerel polis gücünün oluşturulması hedefleniyor.

Şengal Anlaşması’nın detayları

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri Ekim ayında Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzaladı.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim konusu:

- Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik konusu:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa konusu:

- İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

Rudaw