Şiddetli yağışlar Şengal’de bir çok evin yıkılmasına neden oldu

Şengal Kaymakamlığı, Şengal’de aşırı yağış ve sel nedeniyle bir çok evin yıkıldığını bildirdi.

Şiddetli yağışlar Şengal’de bir çok evin yıkılmasına neden oldu
Şengal Kazası Kaymakamı Nayif Seydo yaptığı açıklamada; “IŞİD’in 2014’te Şengal’de vatandaşların evlerine zarar vermeleri nedeniyle yağan aşırı yağmurlar ve seller evlerin maalesef daha kolay yıkılmasına neden oluyor. Şengal’de evlerin çoğu kerpiç ve topraktan yapıldığı ve 8 yıldırda boş oldukları için aşırı yağmurlarla birlikte yıkıldı.” ifadelerini kullandı.
 
Nayif Seydo açıklamasının devamında, “Mülteciler şu ana kadar da dönemediler. Evleri harap olmuş durumda. Irak Federal Hükümeti’nin 6 ay içerisinde Şengalli mültecilerin kendi evlerine dönmelerini sağlayacağı bekleniyor. Fakat 2023 yılının neredeyse yarısı bitmesine rağmen halen Irak Hükümeti hiç bir adım atmadı. Bununla birlikte halen silahlı gruplar Şengal’de bulunuyorlar. Şengalli mültecilerde bölgenin istikrarsızlığı ve güvenliğin olmaması nedeniyle dönmeye korkuyorlar.” dedi.
 
Şengal’de bir çok evin perişan durumda olduğuna dikkat çeken Kaymakam Seydo, her yıl bu oranın daha da fazlalaştığını, bunun sebebinin de evlerin kerpiç ve topraktan yapılmasından kaynaklandığını, en basit bir yağmurda bile korunamadıkları için yıkıldıklarını dile getirdi.
 
Seydo açıklamalarının sonunda şunlara dikkat çekti: “Şengal’de halen bazı bölgelerde IŞİD ardılları bulunuyor. Bunun yanında halen temizlenmemiş patlayıcı ve mayınlar bulunuyor. Bunun için çok defa talebimiz oldu. Sürekli olarak IŞİD döneminden kalma patlayıcılar ve mayınların temizlenmesini istedik.”