Tartışmalı bölgelerde referandum nasıl yapılacak?

Tartışmalı bölgelerde referandum nasıl yapılacak?

Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül’de yapacağı bağımsızlık referandumuna Kerkük gibi tartışmalı bölgeler de katılacak. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, resmi kurumlar ve Kürdistan Yüksek Seçim Komisyonu tarafından seçim çalışmaları başlarken Kürdistan Bölgesi’nin idaresi dışında kalan yerlerde referandumun nasıl yapılacağı da merak konusu.

Kürdistanî Bölgeler Kurulu Başkanı NesredînSeîd, seçim merkezlerinin kurulabileceği yerlerde referandum yapılacağını söyledi. BasNews'te yer alan haberde, Özel bir heyetin tartışmalı bölgeleri ziyaret edeceğini söyleyen Seîd, “Heyet, Seçim Komisyonu’na hangi bölgelerde referandumun yapılabileceğini, hangilerinde yapılamayacağını rapor olarak sunacak. Peşmerge’nin kontrolünde olan birçok bölgede seçim yapılacak. Ancak güvenliği tam sağlanamayan bazı bölgeler ve halkın henüz evine dönememiş yerler de var. Bu nedenle güvenlik ve asayişin tamamlandığı yerlerde sandık kurulacak” dedi.

Şengal referanduma katılacak mı?

Güvenliğin tam sağlanamadığı yerlere Şengal’i örnek veren ve halkın kent merkezine dönemediğini söyleyen NesredînSeîd, “Şengal’de sandıkların nereye kurulacağı daha sonra belli olacak. Büyük bir çoğunluğu HaşdiŞabi’nin elinde olan Xurmatû’da ve Musul şehir merkezinde ise seçim yapılma ihtimali çok zor” diye konuştu. Güvenlik gerekçesiyle sandıkların kurulamadığı yerlerde de halkın bağımsızlık için kararının ‘Evet’ olacağına vurgu yapan Seîd sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bölgelerdeki Kürt, Arap, Türkmen, Hristiyan, Müslüman, Êzidî, Şebek, Kakeyî, Ermeni gibi bütün dini ve etnik bileşenler referanduma katılacak ve oyları sayılacak. Kürtlerin yanında diğer dini ve etnik bileşenlerin de çoğunun referandum için oyu ‘Evet’ olacaktır. Ancak Referandum Komitesi’ni bu bölgedeki bileşenlerle görüşerek referanduma katılımları için onlara güven vermesi gerekiyor.”

Referandum Komitesi Üyesi Behmen Husên de “Tartışmalı bölgelerin de referanduma katılımıyla kaderimizi birlikte belirleyeceğiz” dedi. Sadece savaşın olduğu yerlerde sandık kurulmayacağını ifade eden Husên, “Tartışmalı bölgelerdeki referandum çalışmalarını tamamlamak için Kürdistan Bölgesi Seçim Komisyonu ile de irtibat halindeyiz” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Başkanı HendrênMihemed ise tartışmalı bölgelerin tamamında sandık kurulması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Kerkük Merkezi Kazası Kaymakamı KamîlSalayî ise referandum çalışmalarına başladıklarını söyledi. “Kerkük’te referandumun yapılmasını destekliyoruz” diyen Salayî, “Kaderimizi tayin edeceğimiz o gün bizler de oy kullanacağız” diye konuştu.

İlk seçim toplantısı

Hatırlanacağı üzere 7 Temmuz’da Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin liderliğinde toplanan siyasi partiler 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu yapılmasını kararlaştırmıştı. Referandum Yüksek Meclisi de 8 Haziran’da Barzani’nin başkanlığında ilk seçim toplantısını yapmıştı.