Türkiye'den ABD'ye S-400'ler konusunda 'YPG' şartı

Bloomberg’e konuşan Türk yetkililerin, ABD’nin Rojava'daki Kürt güçlere destek vermeyi bırakması durumunda Ankara’nın S-400 başlığında taviz verebileceğini söylediği öğrenildi.

Türkiye'den ABD'ye S-400'ler konusunda 'YPG' şartı

İsminin paylaşılmasını istemeyen Türk yetkililer, böyle bir anlaşmaya varılması durumunda Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’leri sınırlı olarak kullanmayı taahhüt edebileceğini ifade etti. Yetkililer, Türkiye’nin gelecekte ABD yapımı silah sistemlerinin yedek parçalarını almaya devam edebilmek ve ekonomisine zarar gelmesini önlemek için böyle bir adım atabileceğini ifade etti.

Yetkililer, Ankara’nın aynı zamanda Washington’ın Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG’yi kuvvetlendirmesini önlemeyi planladığını dile getirdi.

Türkiye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün S-400 gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada, “Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” ifadelerini kullanmıştı. Akar hava savunma sistemiyle ilgili olarak, “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok. Tehdit durumuna göre kullanımına karar veririz” demişti.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield geçen hafta Washington’ın Suriye’deki Kürt güçlerle çalışma konusundaki politikasının değişmediğini ve uygulanan yaptırımların kalkması için Türkiye’nin S-400’lerden kurtulması gerektiğini ifade etmişti.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor.