Ürdün'den Esed rejimine askeri operasyon tehdidi

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Suriye tarafından uyuşturucu kaçakçılığını durdurmak için “etkili tedbirler” alınmaması durumunda Suriye toprakları içinde askeri operasyon düzenleyeceklerini söyledi.

Ürdün'den Esed rejimine askeri operasyon tehdidi

Amerikan CNN kanalına konuşan Ayman Safadi, Ürdün de dahil olmak üzere birçok tarafın Suriye krizinin sonuçlarına katlandığını ve Ürdün'ün güvenliğine yönelik herhangi bir tehdidi azaltmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Safadi, "Uyuşturucu kaçakçılığı tehdidini hafife almıyoruz. Bu tehdidi dizginlemek için etkili önlemler görmezsek, bu tehdide karşı koymak için Suriye içinde askeri harekat dahil olmak üzere ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Ürdünlü Bakan, uyuşturucu kaçakçılığının sadece Ürdün'ü değil, Ürdün üzerinden Körfez ülkeleri, diğer Arap ülkeleri ve dünyayı tehdit ettiğini kaydeden Safadi,

"Mevcut durum Suriye halkı için sorun, ıstırap ve sefaletten başka bir şey üretmedi” diyen Safad, bu durum nedeniyle Ürdün dahil bölge üzerindeki tehdidin arttığını söyledi.

Önceki yıllarda birçok ülke Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerden gelen yüzlerce uyuşturucu sevkiyatına el koymuştu. Ürdün ordusu geçmişte çok miktarda captagon hapı ve diğer uyuşturucu maddelerin ele geçirildiğini duyurmuştu.

Başta ABD olmak üzere birçok uluslararası rapor, Suriye hükümetini ve Lübnan Hizbullah milislerini sınır bölgesinde ve Suriye’nin diğer bölgelerinde büyük uyuşturucu kaçakçılığı ağları kurmakla suçluyor.

Bu ayın başlarında Suriye, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanları, Şam ile ilişkileri normalleştirmek amacıyla Amman'da bir araya geldi. Taraflar yaptıkları ortak açıklamada Beşar Esad hükümetinin uyuşturucu kaçakçılığını sona erdirmek için çalışmayı kabul ettiğini belirtti.