Zap-Avaşin operasyonu: MSB ve HPG son bilançoyu açıkladı

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Zap, Avaşin-Basyan’da sürdürülen “Pençe-Kilit” operasyonunda şu ana kadar 127 PKK’linin yaşamını yitirdiğini açıkladı. HPG ise çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin sayısının 516 olduğunu duyurdu.

Zap-Avaşin operasyonu: MSB ve HPG son bilançoyu açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 17 Nisan günü Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatmıştı.

Operasyon kapsamında bölgede çatışmalar sürerken MSB ve PKK’nin askeri kanadı HPG, çatışmaların sonuçlarına ilişkin farklı bilançolar açıkladı.

MSB, bugüne kadar süren çatışmalarda bölgede yaşamını yitiren PKK’lilerin sayısının 127 olduğunu açıkladı.

MSB bugün Twitter hesabında düzenlediği bombardımanda 5 PKK’linin daha hayatını kaybettiğini bildirdi.

HPG’den açıklama

Öte yandan HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi, Zap, Avaşin-Basyan’da 17 Nisan’da başlayan operasyonda yaşanan çatışmaların bilançosunu açıkladı. 

Son 48 saatte 7 askerin yaşamını yitirdiği, 3 askerin yaralandığı ve 1 helikopterin darbelendiği bilgisine yer verilen açıklamada, HPG’lilerin bugüne kadar düzenlediği eylemlerde 516 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

HPG ayrıca çatışmaların başından bu yana kayıplarının sayısının 35 olduğunu duyurdu. HPG dün hayatını kaybeden 3 üyesinin kimliğini açıklamıştı.

HPG bugün ise Metina bölgesinde hayatını kaybeden 5 üyesinin daha kimlik bilgilerini paylaştı.

  • “Hêzil Rizgar” kod adlı Efrin doğumlu Nazliye Hesen
  • “Laşer Agîd” kod adlı Muş doğumlu Ebubekir Şimşek
  • “Seren Nehir” kod adlı Siirt doğumlu Hülya Kaya
  • “Şerzan Kurt” kod adlı Urfa doğumlu Ferhat Eşiyok
  • “Siyabend Avesta” kod adlı Kobani doğumlu Muhammed Xelil

HPG ayrıca 2 timle bağlantısının koptuğunu bildirdi.

Son yıllarda yapılan operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı  (MSB), 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde başkent Erbil’in Soran ilçesindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu.

Bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Son olarak TSK, 17 Nisan'da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla havadan ve karadan operasyon başlatmıştı.