Rus yazar: Türkiye S-400'ten ancak iki şartla vazgeçer

Nezavisimaya gazetesi yazarı Vladimir Muhin'e göre Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya, Suriye’nin bir kısmını “işgal eden” Türkiye’yi görmezden geliyor. Aynı ajansın yazarlarından Vladimir Vasilyev ise Türkiye'nin S-400'ten vazgeçmesinin ancak büyük bir silah indirimi ve Suriye'nin kuzeydoğusunun Türkiye'ye teslim edilmesi ile gerçekleşeceğini dile getirdi.

Rus yazar: Türkiye S-400'ten ancak iki şartla vazgeçer

Nezavisimaya gazetesi yazarı Vladimir Muhin'e göre Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya, Suriye’nin bir kısmını “işgal eden” Türkiye’yi görmezden geliyor. Aynı ajansın yazarlarından Vladimir Vasilyev ise Türkiye'nin S-400'ten vazgeçmesinin ancak büyük bir silah indirimi ve Suriye'nin kuzeydoğusunun Türkiye'ye teslim edilmesi ile gerçekleşeceğini dile getirdi.

Gazeteduvar'dan Andrey İsaev geçtiğimiz hafta Rus basınında öne çıkan bazı yazıları derledi:

Regnum ajansı yazarı Leonid Nersisyan, “Türkiye S-400’den vazgeçecek mi vazgeçmeyecek mi?” sorusuna cevap aradı.

Ankara ile Washington arasındaki gerginliğe dikkat çeken yazar, Türkiye’nin geri adım atması baskı ile değil, ancak Amerika’nın “havuç ve sopa” politikasını kullanması ile mümkün olacak, dedi.

Nersisyan’a göre olası yaptırım Türkiye ekonomisine ciddi bir zarar verirken Rusya’nın işine gelebilir. Çünkü F-35’in yerini alacak uçaklar büyük ihtimalle Rusya’dan sevk edilecek. Ankara’nın fikir değiştirip S-400’den vazgeçişi, ancak ABD’nin silah satışında yapacağı büyük indirim ve Suriye’nin kuzeydoğusunu Türkiye’ye “teslim etmesi” ile gerçekleşecek.

Aynı ajansın yazarlarından Vladimir Vasilyev ise Türkiye’nin Rusya’dan Su-57 uçaklarını satın alabileceğini tahmin etti.

Mevlüt Çavuşoğlu’na atıfta bulunan Vasilyev Türkiye’nin F-35 projesinden ihraç edildiği takdirde başka ülkelerden aynı sınıf uçak alacağını savunarak söz konusu “başka ülkelerin” sadece Rusya ve Çin olabildiğini yazdı. Çünkü ABD’den ve bu ülkelerden başka beşinci nesil uçakları üreten yok.

Ancak durum o kadar basit değil. Rusya Savunma Bakanlığı’nca verilen bilgilere göre 2025’e kadar Rusya sadece 15 adet Su-57 üretebilecek. Çin’in J-20 üretimi devam ediyor ama alınan siparişler çok, üstelik ABD ile “itişen” Çin, bir NATO ülkesine en gelişmiş uçağını satmaktan vazgeçebilir.

Türkiye’de üretilmesi planlanan beşinci nesil uçağı olan TF-X’in TSK’ye 2030’dan önce teslimatı çok zor olacak.

Kommersant gazetesi yazarı İvan Sinergiyev de Rus-Türk askeri işbirliğini değerlendirdi.

NTV kanalında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ile askeri alanında işbirliğini artırmaya yönelik planlarından söz ederken Moskova’dan “isteğinizi karşılayacak teknik imkanımız ve arzumuz var” cevabı geldi.

Bugün itibarıyla iki ülke arasında imzalanan dört batarya S-400’ün tek bir kontratı var. Sinergiyev’e göre devamı gelebilir ana Türk tarafı S-400’ün bazı parçaları illa Türkiye’de üretilsin isterken Rusya bu fikre oldukça temkinli yaklaşıyor.

Gazeteye konuşan Savunma Bakanlığı’ndaki “bir kaynak” Türk yetkililerinin çok amaçlı Su-35 uçağına ilgi duyduğunu söyledi. Kaynak, nihai karar alınır alınmaz Rusya’nın uygun teklif vereceğini iddia etti.

Nezavisimaya gazetesi yazarı Vladimir Muhin, Şam ile Tahran’ın Ankara’ya karşı birleştiğini öne sürdü.

Al-Masdar News’a atıfta bulunan Muhin, Erdoğan’ın son Moskova ziyaretinin ardından Rus askerlerinin, “Ankara’nın göz diktiği” Tel Rıfat bölgesinden çekilmeye başladığına dikkat çekti. Yazarın deyişiyle geçen sene “Moskova’nın sessiz desteğiyle” Türkiye Afrin’i “işgal ederken” Suriye ordusu kenara çekildi. Halbuki bugün durum farklı. Moskova’ya gittikçe az kulak veren Şam, Tahran’a güvenerek TSK’nin “saldırısına” karşılık vermeye hazırlanıyor.

“Türk ve Arap basınına göre” Erdoğan Halep bölgesini, Menbiç ve sınır boyunca 35 kilometrelik koridoru “işgal etmek niyetinde”. Şam ile Tahran buna karşı çıkarken Moskova’nın tutumu net değil.

Bu arada Suriye ordusu Tel Rıfat’ın savunmasını güçlendirdi. İran, Ankara’nın Halep’teki Şii kentleri tahliye talebini geri çevirdi. Hizbullah da TSK’ye karşı koyacağını açıkladı.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya, Suriye’nin bir kısmını “işgal eden” Türkiye’yi görmezden geliyor. Şam ile Tahran ise Ankara’nın bu politikasını protesto ederken Astana süreci üyelerinin birbirine ters düştüğünü görüyoruz. Yani Suriye probleminin çözülmekten uzak olduğunu öne süren Muhin, Rus-Türk askeri işbirliğinin meyvesi, sonu görünmeyen Suriye savaşı için Moskova’nın harcadığı parayı karşılamaz, dedi.