ABD Dışişleri’nden diğer ülkelere 'Rojava' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada vatandaşlarını geri aldığı için Danimarka’ya ve gösterdiği tutum nedeniyle DSG’ye teşekkür etti. Öte yandan açıklamada çağrıda bulunularak "ABD’nin diğer ülkelerin kendi vatandaşlarını almaları için yardıma hazır olduğu" belirtildi.

ABD Dışişleri’nden diğer ülkelere 'Rojava' çağrısı
Rojava Özerk Yönetimi, 25 Haziran’da IŞİD ailelerinden bir kadın ve 2 çocuğu Danimarka heyetine resmi bir protokol ile teslim etmişti.
 
Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi’den yapılan bilgilendirmede, Danimarka’nın Suriye’de ve Rojava Özerk Yönetim bölgeleri özel temsilcisi Nicholas Harris, Rojava’yı ziyaret ettiği ve görüşmenin sonunda IŞİD ailesinden bir kadın ve 2 çocuğu resmi bir protokolle teslim aldığı bildirilmişti.
 
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Danimarka’ya teşekkür etti.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller adına yapılan yazılı açıklamada, IŞİD ailesi 1 kadın ve 2 çocuğu kamplardan teslim aldığı için Danimarka’ya teşekkür edildi.
 
Açıklamada ayrıca “Bu karmaşık durumu idare etmede gösterdiği liderlik için yerel ortaklarımız olan Demokratik Suriye Güçleri’ne minnettarız” denildi.
 
"ABD yardım etmeye hazır"
 
ABD Dışişleri'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "diğer ülkelerin vatandaşlarını almaları için Amerika’nın hazır olduğu" belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
 
“Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka'nın vatandaşlarını geri almasını desteklemekle birlikte diğer ülkelerin de kendi vatandaşlarını geri alma konusunda yardım etmeye hazır.
 
IŞİD’in yenilgisi sonrası çoğu 12 yaş altı çocuk olmak üzere 60 ülkeden IŞİD ailelerinden yaklaşık 10 bin kişi, Kuzeydoğu Suriye’de bulunan Hol ve Roj kamplarında kalmaktadır.
 
Ayrıca 10 bin IŞİD üyesi bölge genelindeki cezaevlerinde bulunuyor. Bu, uluslararası güvenlik çerçevesinde de bir tehdit olmaya devam ediyor.
 
Ülkelerin kendi vatandaşlarını alması sürdürülebilir tek çözümdür. Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’deki vatandaşlarını kamplardan geri almaları konusunda tüm ülkelerle çalışmaya devam ediyor.” /Rudaw