ABD Dışişlerinden Fidan'ın 'YPG' ve 'PKK' açıklaması hakkında yorum

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ankara saldırısı sonrası açıklamalarına yorumda bulundu.

ABD Dışişlerinden Fidan'ın 'YPG' ve 'PKK' açıklaması hakkında yorum

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “ABD ayrıca Suriye'nin kuzeyindeki askeri gerilimin tırmanmasından da kaygılı” belirterek, “Bölgedeki politikamızın temeli gerilimi azaltmak” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel haftalık basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Ankara saldırısı sonrası Türk yetkililerinin Rojava’ya operasyon sinyaline karşılık Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin  yaptığı açıklamalarına yönelik gelen soruya şu yanıtı verdi:

“Bölgedeki politikamızın temeli gerilimi azaltmak”

“PKK'nin Türkiye'ye yönelik meşru güvenlik tehdidinin farkındayız. ABD ayrıca Suriye'nin kuzeyindeki askeri gerilimin tırmanmasından da kaygılı. Özellikle sivil nüfus üzerindeki etkisinden ve IŞİD'i yenmek için devam eden çabalara yaratabileceği etkiden endişe duyuyoruz.

Bölgedeki politikamızın temel dayanağı olarak gerilimi azaltma ve ateşkeslerin sürdürülmesini savunmaya devam ediyoruz ve Türkiye ile koordinasyonu sürdürüyoruz .

Türkiye'nin de Irak'ın egemenliğini destekleyecek ve saygı duyacak şekilde Irak'la eylemlerini koordine etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

“ABD, PKK’ye karşı mücadelede Türkiye’nin yanındadır”

Bir Türk gazetecinin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ankara saldırısını gerçekleştiren 2 PKK üyesinin "Suriye’den geldiğine" ve  “PKK’ye ait Irak ve Suriye'deki tesislerin Türkiye'nin meşru hedefi olacağına” dair açıklamasını ABD'nin nasıl değerlendirdiğine ilişkin gelen sorusunu ise Vatel şöyle yanıtladı:

“ABD, NATO müttefikimiz Türkiye'nin ve Türk halkının, ABD tarafından Yabancı Terör Örgütü (FTO) olarak tanımlanan PKK'ye karşı mücadelesinde kararlılıkla yanındadır.”

“ABD politikasını değiştirmek için burada değilim”

Öte yandan başka bir gazetecinin Türkiye hükümetinin "PKK ve YPG'yi aynı" görmesi, ABD'nin buna karşın YPG'yi desteklemesine ilişkin Patel, "Durum bu. Uzun zamandır süre gelen ABD politikasını değiştirmek için burada değilim. Tekrar söylüyorum, PKK konusunda çok net konuştuk. Bunları FTO olarak belirledik. Bu konuda Türk müttefiklerimizin yanındayız. Suriye kökenli olduğundan bahsettiğiniz iddiaya gelince, bu konuda size söyleyecek bir şeyim yok" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hem PKK hem de YPG'yi "tehdit" olarak görmesine ilişkin ise ABD'li sözcü, "PKK'nin Türkiye için oluşturduğu meşru güvenliğin, tehdidin farkındayız. Sorduğu özel iddia konusunda onların yanındayız" şeklinde yineledi.

1 Ekim’de Türkiye İçişleri Bakanlığı binasına yönelik saldırıya ilişkin bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'daki saldırıyı gerçekleştiren iki PKK’linin “Suriye'den geldiklerinin kesinleştiğini” söyledi.

Türkiye Dışileri Bakanı, “Özellikle Irak ve Suriye’de PKK/YPG'ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekün meşru hedefidir” dedi. (Kaynak:Rudaw)