Pentagon Sözcüsü: Saldırılara karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğiz

Pentagon Sözcüsü, Irak'taki asıl görevlerinin IŞİD'le savaşmak olduğunu ancak güçlerine saldırıldığında karşılık vermekte tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

Pentagon Sözcüsü: Saldırılara karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğiz

New York’ta basın açıklamasında bulunan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD Savunma Bakanı'nın Irak Başbakanıyla yaptığı telefon görüşmesinde, İran'a yakın iki grubun güçlerine dönük saldırı düzenlediğini tespit edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Irak, ABD'nin önemli bir ortağı ve orada güçlerimiz var ve Irak hükümetinin isteği üzerine, güçlerinin IŞİD'i tamamen sona erdirmesine yardımcı olmak için oradayız, ki bu da bizim odak noktamız olacak. Irak güvenlik güçlerinin saldırılar doğrultusunda bizimle yaptığı işbirliğini takdir ediyoruz."

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki güçlerine yönelik artan saldırılara karşılık vereceklerini belirten Tuğgeneral Patrick Ryder, "Irak hükümetiyle yakın temas ve koordinasyonu sürdürmeye devam edeceğiz, ancak sonuçta güçlerimize yönelik bir tehdit oluşursa, Irak'taki güçlerimizi korumak için karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

8 Aralık'ta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran yanlışı Şii milis gruplarının Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine saldırmasının ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile telefonla görüşmüştü.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Lloyd Austin'in Muhammed Şiya es-Sudani ile saldırılardan sorumlu tutuğu iki grup Nuceba Hareketi ve Irak Hizbullah'ıydı. Ancak Ryder görüşmede gündeme gelen gruplar hakkındaki istihbarat ayrıntılarını açıklamaktan kaçındı.

Irak hükümetinin bu gruplarla etkin bir mücadele kapasitesine sahip olup olmadığına ilişkin gelen soruya Pentagon Sözcüsü, ABD birliklerini Irak ve Suriye'den çekmeye yönelik stratejik hedeflerine ulaşmak için Orta Doğu'daki mevcut durumdan yararlanmak isteyen grupların bulunduğu şeklinde cevapladı.

Tuğgeneral Patrick Ryder "Ancak IŞİD'in geri dönmesini istemiyoruz ve bunun olmamasını sağlamak için Irak hükümeti ve diğer taraflarla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ryder, 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye’de bulunan ABD güçlerine, İran destekli gruplar tarafından insansız hava aracı ve roketle toplam 92 saldırı düzenlendiği bilgisini de paylaştı.

"İsrail'in kendini savunma hakkına olan desteğimiz sarsılmazdır"

Öte yandan Ryder, ABD Başkanı Joe Biden'ın "İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeyen bombalamaları nedeniyle desteklerini kaybettiği" şeklindeki açıklamasına Savunma Bakanı Llyod Austin'ın katılıp katılmadığına ilişkin bir soruya, "İsrail'in kendini savunma hakkına olan desteğimiz sarsılmazdır" yanıtını verdi.

İsrail'den operasyonlarını silahlı çatışma hukuku uyarınca yürütmesini beklemeye devam edeceklerini kaydeden Ryder, "İsrail'e yalnızca sivilleri koruma konusunda ahlaki bir yükümlülüğü olmadığını, aynı zamanda bunun stratejik bir zorunluluk olduğunu da vurguluyoruz" ifadesini kullandı. Kaynak/Rudaw