ABD: Türkiye’ye F16 satışı İsveç’in NATO üyeliği onayına bağlı değil

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’ye satışı gündemde olan ancak henüz gerçekleşmeyen F16’lar konusu ile İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının birbirine bağlı olmadığını söyledi.

ABD: Türkiye’ye F16 satışı İsveç’in NATO üyeliği onayına bağlı değil

ABD Dışişleri Bakanı AntonyBlinken, “Türkiye’nin özellikle bunu Amerika Birleşik Devletleri’nden, muhtemelen F-16 savaş uçakları gibi bir şey almak için kullanacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna, "Bu bizim için tamamen ayrı bir konu. Türkiye'nin yeni F-16'ları ve mevcut F-16'ların modernizasyonunu da içerecek şekilde, geliştirilmiş bir F-16 programına sahip olmasını destekliyoruz. Bu bizim için, Biden yönetimi için, NATO’ya katılım süreci ya da bu konuda başka herhangi bir sorudan bağımsız” cevabını verdi.

Euronews’ konuşan Bakan Blinken, İsveç’in de yakın zamanda NATO’ya katılma şansının olup olmadığı hakkında ise, “Bunun olacağını düşünüyorum. Yakında gerçekleşecek. Temmuz ayında düzenlenecek Vilnius’taki NATO liderler zirvesinde, İsveç'in de NATO'nun en yeni ikinci üyesi olarak Finlandiya'ya katılacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.