ABD'den 7’si Türkiye'den 150 şirket ve kişiye ‘Rusya’ yaptırımı

ABD, Rusya’ya uygulanan ambargonun delinmesine katkıda bulunan aralarında 7 Türkiye şirketinin de yer aldığı 150'den fazla kişi ve kuruluşu yaptırım listesine aldı.

ABD'den 7’si Türkiye'den 150 şirket ve kişiye ‘Rusya’ yaptırımı

ABD, Rusya’ya yönelik ambargonun ihlal edilmesine katkıda bulunduğu gerekçesiyle aralarında Türk, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı yüzlerce kişi ve varlık için yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD’den yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’daki savaş nedeniyle ABD ile müttefiklerinin Rusya’ya uyguladığı ambargonun delinmesine katkıda bulunan çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluş yeni yaptırım listesine alındı.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’ya askeri teçhizat sağlayan 150 kurum ve kişiye yaptırım yapılacağını açıkladı. Yaptırım kapsamında aralarında 7 Türk şirketinin de olduğu belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada yaptırım uygulanan kişi ve şirketlerin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı sürdürmesine fayda sağladığı ifade edildi. Bakanlık ayrıca bu kişi ve kurumların Moskova’nın gelecekteki enerji ve genişleme politikalarına destek sağladığını belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konu hakkında yaptığı açıklamada, Kremlin’in Rusya’yı istikrarlı bir şekilde ‘savaş ekonomisine’ dönüştürdüğünü vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bunu sadece yerli üretim ile yapamayacağının altını çizen Yellen, bugün açıklanan yaptırımların Rus ordusunun acilen ihtiyaç duyduğu teçhizatları sağlayan kişileri hedef aldığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptırım kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarının ve Rusya'nın yürüttüğü savaşı finanse edip destekleyenlerin hesap verebilirliğini teşvik etmek için elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Listede Türkiye’den de 7 şirket yer aldı.

Bu şirketlerin isimleri şöyle:

Bosfor Avrasya İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi,

Egetir Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi,

Globus Türkiye Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi,

Kartal Exim Dış Ticaret Limited Şirketi,

Konomar Gemi Elektrik Ve Elektronik Limited Şirketi,

Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi.

Özkaya Otomotiv Mamülleri Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi.