ABD’den ‘Kürdistan petrolü’ açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Kürdistan Bölgesi ile Irak arasından imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

ABD’den ‘Kürdistan petrolü’ açıklaması

Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vedant Patel, “Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Patel, imzalanan anlaşmayı, “Irak vatandaşlarının çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan Iraklı liderlerin ciddi çalışmalarının sonucudur” şeklinde değerlendirdi.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı ise mahkemenin Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatın durduğunu açıklamıştı.

Erbil ve Bağdat heyetleri arasından yapılan bir dizi görüşme neticesinde taraflar, Kürdistan petrolü ihracatının tekrar başlaması konusundan 4 Nisan’da anlaşmaya varmıştı.