ABD'den Kuzey Kore'ye açık tehdit: Sonunuz olur!

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kuzey Kore'nin ABD veya herhangi bir müttefikine nükleer saldırı yapmasının "Kim rejiminin sona ermesine" sebep olacağını ifade etti.

ABD'den Kuzey Kore'ye açık tehdit: Sonunuz olur!

Kim Jong-un son günlerde onlarca füze denedi. Güney Kore, bunların arasında başarısız bir kıtalararası balistik füze denemesi olabileceğini de söyledi. Japonya, denemeleri "korkunç ve kabul edilemez" diye nitelendirdi.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak bildiriye göre Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup ile yaptığı görüşmede Austin, "ABD veya müttefiklerine yapılacak herhangi bir nükleer saldırı,  buna stratejik olmayan nükleer bombalar da dahil, kabul edilemez ve Kim rejiminin sona ermesiyle sonuçlanacaktır" dedi.

Dökümanda, "Bizim Kuzey Kore stratejimiz nükleer, kimyasal ve füze riskleri ile ülkenin konvansiyonel kapasitesini kabul ediyor. Özellikle nükleer silah kullanımının Kim rejimi için ciddi sonuçları olması gerekiyor. Kim rejiminin nükleer silah kullanıp ayakta kaldığı bir senaryo olamaz" ifadeleri yer aldı.

Eski bir ABD ordu generali ve ülkenin ilk siyah Savunma Bakanı olan Austin, perşembe günü Lee ile gazetecilere yaptığı açıklamada ABD ve Güney Kore arasındaki ittifakın çok sağlam olduğunu belirtti. 

Austin, "ABD, Güney Kore'nin savunmasına verdiği tüm desteğe bağlı kalmaya devam etmektedir. Caydırıcılığa taahhüdümüz sürmektedir" dedi. 

Güney Kore ve ABD'nin yarımada yakınlarında yaptığı ortak tatbikatlar Kuzey Kore'nin tepkisini çekmiş; Pyongyang bunun üzerine füze denemelerini sıklaştırmıştı.