ABD'den Ortadoğu için yeni karar! Askerlere "hazır olun" emri

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son günlerde bölgede askerlerine yönelik saldırıların ardından THAAD hava savunma sistemiyle ilave Patriot hava savunma füze sisteminin Ortadoğu’ya gönderileceğini açıkladı.

ABD'den Ortadoğu için yeni karar! Askerlere "hazır olun" emri

ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapan Savunma Bakanı Llyod Austin, “İran ve ona bağlı güçlerin Ortadoğu’da gerilimi artırmaya yönelik adımlarına karşı Savunma Bakanlığı’nın bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için ek adımlar atma kararı aldığını” söyledi.

Austin ayrıca bölgede konuşlandırılmak üzere ilave sayıda askere “hazır ol” emri verildiğini ve bu adımların bölgede caydırıcılıkla ABD güçlerinin koruma gücünü artıracağını, ayrıca İsrail’in savunmasına yardımcı olacağını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı, Akdeniz'de bir uçak gemilerinin bulunduğunu ve güçlerini savunmak için THAAD sistemine ek olarak bir gemi daha göndereceklerini söyledi.

THAAD sistemi, balistik füzeleri düşürmek için tasarlanmış füze savunma sistemidir. Sistem 1987'de tasarlandı ancak ilk kez 2008'de kullanıma girdi.

Austin, "Bölgedeki güçlerimizin ihtiyaçlarını değerlendirmeye devam edeceğiz ve gerekirse daha fazla asker konuşlandırmayı değerlendireceğiz" dedi.

İsrail-Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana Kürdistan Bölgesi ile Irak ve Suriye’deki Amerikan üslerine yönelik saldırılar da artış yaşandı.

Irak, 2021 yılı sonu itibarıyla yabancı muharip güçlerin ülkedeki misyonunun sona erdiğini ve uluslararası koalisyonun misyonunun yerel güçlere danışmanlık ve eğitim vermekle sınırlı olduğunu açıklamıştı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki üç askeri üste 2 bin 500’ü ABD olmak üzere toplam 3 bin 500 koalisyon askeri bulunuyor.