ABD'den zamanlaması manidar B-2 bombardıman videosu

Dünyanın ilk ve tek gizli bombardıman uçağı olan Northrop B-2 Spirit'in bir test uçuşu sırasında iki düzine ton bombayı hedefine bıraktığı bir video yayınlandı.

ABD'den zamanlaması manidar B-2 bombardıman videosu

Dünyanın ilk ve tek gizli bombardıman uçağı olan Northrop B-2 Spirit'in bir test uçuşu sırasında iki düzine ton bombayı hedefine bıraktığı bir video yayınlandı.

ABD ordusu tarafından paylaşılan videonun İran ile savaş söylentilerinin ayyuka çıktığı gergin bir dönemde paylaşılması dikkat çekti.

1997 yılında hizmete giren B-2 bombardıman uçağı, dünyanın herhangi bir yerine hem konvansiyonel hem de nükleer mühimmatı birkaç saat içinde bırakma yeteneğine sahip.

1999 yılında Kosova Savaşı sırasında ilk kez savaş sahnesine giriş yapan uçak ve daha sonra Irak, Afganistan ve Libya'da konuşlandırıldı.

Gizli stratejik bombardıman uçağı, ABD filosunda ülkenin en büyük nükleer olmayan, 30.000 kiloluk (13.6 tonluk) hassas güdümlü, sığınak delici bombardıman (MOP) olarak bilinen bombayı, taşıyan tek uçaktır.

Bu silah patlamadan önce 60 metre betonarme betonu delebilir. Bu da onu dünyanın en ağır takviyeli sığınakları için büyük bir tehdit haline getirir.

Klipte, B-2 bombardıman uçağının karada belirlenmiş iki ayrı hedefi yerle bir eden iki bombayı attığı görülüyor.

Northrop Grumman B-2 Spirit uçağının tarihçesi

Northrop Grumman B-2 Spirit, nükleer ve konvansiyonel silahlar taşıma kapasiteli, çok rollü, radara yakalanmayan (hayalet/stealth) bombardıman uçağıdır.

Şu ana dek üretilen en pahalı uçaktır, tahmini fiyatı 1.157 milyar ile 2.2 milyar Amerikan doları arasındadır. Kıyaslama gerekirse, Nimitz sınıfı bir uçak gemisi 4.5 milyar dolara mal olmaktadır. Ancak bu fiyatın büyük kısmı radara yakalanmama teknolojisini geliştirmek için harcanmıştır. Radara yakalanmama teknolojisi sayesinde daha önceki uçakların başaramadığı görünmeden düşman hedeflerini bombalama görevlerini başarabilmektedir.

Proje başladığında toplam 135 uçak üretilmesi planlanırken bu rakam 1980'lerin sonunda 75'e, 1992'de ise başkan George H.W. Bush tarafından yapılan açıklamayla 20'ye indirileceği belirtilmiştir. Operasyonel hale getirilen test uçağı ile bu sayı 21 olmuştur.

Yüksek teknolojisine rağmen 2008 yılında bir eğitim uçuşu sırasında bir B-2 Spirit uçuş kontrol sistemini besleyen 24 basınç sensöründen 3'ünün ıslanması sonucunda yanlış ölçüm yaptığı için pilotlara müdahale izni vermeyerek kendiliğinden kalktı ve düştü. Böylece Amerikan Hava Kuvvetleri'nde mevcut olan B-2 sayısı 20 ye inmiştir.

B-2 uçağı yüklenen yazılım sayesinde kuyruğu varmış gibi hareket eder. Aslında bu uçağı aldatmak için kullanılır.