Ahmed Mesud: Taliban’a teslim olmayacağız, direniş sürecek

Pençşir’deki güçlerin komutanı Ahmed Mesud, “Taliban’a direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ahmed Mesud: Taliban’a teslim olmayacağız, direniş sürecek

Paris March’a konuşan Pençşir Aslanı olarak tanınan Ahmed Şah Mesud’un oğlu ve bölgedeki güçlerin komutanı Ahmed Mesud, teslim olmayacaklarını söyledi.

Ahmed Mesud, “Mücadelemize son verme niyetinde değiliz. Burada, Pencşir’de henüz her şey yeni başlıyor” ifadelerini kullandı.

Taliban ile görüşme olasılığının olduğunu dile getiren Mesud, “Tüm savaşlar sırasında görüşmeler yapılır. Ancak teslim olmak başka bir şey. Tekrar ediyorum, ben ve bana tabi komutanlar teslim olma niyetinde değiliz” şeklinde konuştu.

“Sekiz gün önce silah istediğim kişilerin tarihi hatasını unutamıyorum” ifadelerini kullanan Mesud, “Ret cevabı aldım. Şimdi bu ABD yapımı silah, toplar, helikopterler, tanklar Taliban’ın elinde” dedi

TALİBAN: PENCŞİR’İ KUŞATTIK

2 gün önce Twitter hesabından açıklama yapan Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahit, “Savaşçılarımız Pencşir yakınlarına konuşlanarak, burayı kuşattı, ancak biz bu konuyu barışçıl bir şekilde çözmek istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Pencşir’deki gruplar ise Taliban’ın vilayete yaklaşma girişimlerinin atılan pusularla engellendiğini duyurmuştu.

Taliban, ülkedeki 34 vilayet merkezinin 33'ünü kontrolüne alırken Kabil'in kuzeyindeki Pencşir, tüm ilçeleriyle beraber henüz Taliban hakimiyetine girmeyen tek Afganistan vilayeti durumunda.

Pencşir'in, dağlık ve engebeli arazi koşulları nedeniyle ele geçirilmesinin zor olduğu belirtiliyor.

TALİBAN'IN ÜLKEYE HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.