Hulusi Akar: Uzmanlar ABD'nin YPG ile ilişkisini sonlandırması gerektiğini belirtiyor

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, F-16 tedariki ve mevcut F-16 savaş uçaklarının bir kısmının modernize edilmesi dahil bazı konuları görüşmek üzere askeri bir heyetin ABD'ye gittiğini açıkladı.

Hulusi Akar: Uzmanlar ABD'nin YPG ile ilişkisini sonlandırması gerektiğini belirtiyor

Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunda, bölgede güvenlik ortamının yeniden şekillendiğini, güç dengeleri, aktörler ve rollerin sürekli değiştiğini belirtti.

"Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı, en yoğun faaliyetlerini sürdürdüğümüz bu dönemde doğal olarak TSK'nın da görev ve sorumlulukları artmaktadır” diyen Akar, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar Türkiye, Kürdistan Bölgesi, Rojava ve Suriye’de gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin bilgi verdi.

“Yurt içinde, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde toplam 32 bin 901, bu yılın başından itibaren ise 2 bin 426 terörist etkisiz hale getirilmiştir” diyen Akar, tüm operasyonların, “uluslararası hukuka uygun, Irak ve Suriye'nin hak ve hukukuna saygılı, meşru müdafaa hakkı kapsamında” yapıldığını söyledi.

Akar, “Bir kez daha vurgulamak isterim ki binlerce yıldır bu coğrafyayı, ekmeği, suyu birlikte paylaştığımız Kürtler bizim kardeşimizdir. Türk-Kürt kardeştir” dedi.

"PKK eşittir YPG olduğu hususunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır” diyen Akar, PKK’li üst düzey yöneticilerin bizzat, Rojava’daki komutanların, daha önce PKK saflarında yer aldığını basında açıkça dile getirdiğini hatırlattı.

Akar, “ABD Senatosunda düzenlenen oturumlarda, bazı uzmanlar ABD'nin YPG ile ilişkisinin sonlandırılması gerektiğini belirtmektedir” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki “Pençe” operasyonlarına değinen Hulusi Akar, askerlerin "girilemez" denilen yerlere girdiğini belirtti.

Akar, "Terör örgütü sözde elebaşları iki gece aynı yerde yatamamaktadır. Irak için de tehdit teşkil eden ve bölgedeki istikrara zarar veren terör örgütü ile mücadele, Irak'la koordineli ve yakın iş birliği içerisinde sürdürülmektedir" diye konuştu.

S-400 konusu

Akar, Türkiye'nin 1990'lı yılların başından itibaren uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi tedarik çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "Bu çerçevede tedarik prensiplerimize uygun olan S-400 sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017 tarihinde imzalanmıştır. S-400 bir savunma sistemi olup, S-300, NATO ittifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır, kullanılabilir" dedi.

F-35 projesi

ABD’nin S-400 gerekçe gösterilerek F-35 tedarikinin engelediğini hatırlatan Akar, "Bu gelişmeler üzerine Türk ve ABD heyetleri, 27 Ekim 2021'de Ankara'da bir araya gelmiştir. Bu görüşmede Türkiye’nin uğradığı zararın nasıl telafi edileceği de dahil olmak üzere, F-35 için yaptığımız harcamaların geri ödenmesine yönelik görüş ve taleplerimiz iletilmiştir. Mali hususlarda ayrıntılı olarak müzakerelerde bulunmak üzere, 2022 yılı başlarında ABD'de yeniden bir araya gelinmesi hususunda taraflar mutabık kalmışlardır" diye konuştu.

Bunun yanı sıra yeni F-16 tedariki ve mevcut F-16 savaş uçakların bir kısmının modernize edilmesi için resmi talebin Yabancı Askeri Satışlar çerçevesinde 30 Eylül'de ABD'ye iletildiğini ifade eden Akar, şunları söyledi:

"ABD yönetiminin konuya olumlu yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Ancak süreç Kongre onayına tabi olacağından, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. ABD'nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır. Bu ve benzeri sorunları görüşmek üzere temaslarımız sürmekte olup, şu anda da Bakanlığımızdan bir heyet ABD'de bulunmaktadır."/Rudaw