Ankara'da yeni tartışma: Bahçeli AKP'ye kayyum atanmış gibi

Ankara'da yeni tartışma: Bahçeli AKP'ye kayyum atanmış gibi

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin AKP üzerindeki etkisini her geçen daha da arttırdığı yönündeki kanaat, Ankara koridorlarının en çok konuşulan meseleleri arasında. 

Son olarak, Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 'Türkiye İttifakı' önerisini boşa çıkaran ve bu öneriye keskin eleştiriler getiren açıklamalarının ardından Erdoğan'ın geri adım atması da bu söylentileri ayyuka çıkarmış görünüyor.

Karar Gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan da, bu tablo karşısında, "Ak Parti’nin son dönemde Bahçeli’nin ağzından çıkan her sözü takip eder hale gelmesi ve siyasi hedeflerini ona göre dizayn etmesi, beni fena halde işkillendiriyor ve öyle anlar oluyor ki Bahçeli’nin AK Parti’ye kayyum atandığı gibi bir hisse kapılıyorum, bütün umutlarım kırılıyor" yorumlarına dikkat çekti.

Ocaktan, bunu söyleyen dostuna, AKP'nin yeni hedeflerini artık kendi kuruluş ilkeleri değil, MHP’nin kavmiyetçi söyleminin şekillendirdiğini söylediğini belirtiyor.

AKP'nin MHP'lileşmesinin yarattığı rahatsızlığın sadece bu durumla sınırlı olmadığını savunan Ocaktan, görüşlerini şu satırlarla ifade ediyor:

"İşte şimdi gelinen noktada AK Parti’nin neredeyse MHP’nin işaretine bakarak hareket eder hale gelmesi, Türkiye siyasetinin merkezinde ciddi bir alan kaymasına yol açma ihtimali oldukça yüksek. Zira dikkatli bir değerlendirme yapıldığında AK Parti’nin, toplumun farklı kesimlerini içinde barındıran, onların bir bakıma demokratik haklarının teminatı olan ve de onlara siyaset alanı açan bir ‘siyasi merkez’ olduğunu görürüz, en azından 2011’e kadar öyleydi. 

Şu anda, eskiden merkez sağın kapsama alanı içinde yer alan ve kendisini ideolojik bir kimlikle tanımlayamayan liberal, muhafazakar kesimler AK Parti’nin yeni görüntüsünden çok mutlu değiller. Özellikle büyükşehirlerdeki seçmen tercihlerinde ortaya çıkan sonuçlar da bunu göstermektedir. AK Parti üzerindeki MHP ağırlığının, Kürtleri bu partiden uzaklaştırdığı da herkesin malumu... Ayrıca sayısal anlamda büyük bir yekun oluşturmamakla birlikte, işin başında AK Parti içinde konumlanan sosyal demokrat eğilimli kesimler de artık yok. 

Siyasetin sosyolojik temeli dikkate alındığında, bütün bu saydığımız kesimlerin daha çok MHP ideolojisiyle tarif edilen ve adı “Cumhur İttifakı” olan bir “merkez”de toplanmaları mümkün olamayacağına göre, Türk siyasetinin merkezi yeni arayışlara açık demektir. Yani AK Parti’nin hızla boşaltmakta olduğu merkez bir şekilde doldurulacaktır. Bu boşluğu kim, nasıl doldurur elbette onu zaman gösterecek."