Atina - Ankara hattında gerilim tırmanıyor

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde gerginlik yeniden tırmanışa geçti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Atina'da gerçekleşen bir forumdaki sözlerinin ardından Ankara'dan yanıt gecikmedi.

Atina - Ankara hattında gerilim tırmanıyor

Türkiye’nin tepkisini çeken Dostluk Forumu dün Atina’da Yunanistan, Kıbrıs, Mısır, Birleşmiş Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Fransa’nın katılımı ile gerçekleşti. Forum’da konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın açıklamalarını eleştiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Yunan-Rum ikilisinin, AB'nin aday ülke Türkiye ile oluşturmaya çalıştığı olumlu gündemi engellemeye çalışmaları ve başkalarından medet umarak siyaset yapmaları bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmektedir. Kilit ülke konumundaki Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin içinde olmadığı hiçbir forumun dostluk mekanizması içinde olması mümkün değildir” dedi.

Aksoy, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yunanistan Dışişleri Bakanı (Nikos Dendias) tarafından Türkiye'ye yöneltilen mesnetsiz itham ve iftiralar, aslında bu girişimin söylendiği gibi 'dostluk' üzerine değil Türkiye'ye yönelik husumet üzerine inşa edilmeye çalışılan bir ittifak teşebbüsü olduğunu göstermektedir."

Yunanistan basınına göre Dendias, Doğu Akdeniz’de barışın 'yıkıcı ve revizyonist güçler tarafından günlük olarak tehdit edildiğini' dile getirdi. Dendias, söz konusu güçlerin irrasyonel tavırlarıyla öne çıktığını söyledi.

Dendias, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Hedeflerine ulaşmak için, bu güçler Türkiye-Libya mutabakatı gibi bir dizi yasadışı eylem gerçekleştiriyor. Tehdit ediyorlar veya şiddet kullanıyorlar. Diğer ülkelerin topraklarını işgal ediyorlar. Aşırılık yanlısı grupları, ideolojileri ve terörü destekliyorlar. Kendilerine dost olmayan hükümetleri devirmek nihai hedefiyle diğer devletlerin iç işlerine müdahale ediyorlar”.

/ Duvar