"Bağdat, Hawice’nin özgürlüğü konusunda ciddi değildi"

"Bağdat, Hawice’nin özgürlüğü konusunda ciddi değildi"

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yawer, "Bağdat, Hawice’nin özgürlüğü konusunda ciddi değildi. Her zaman operasyonun tarihini ertelediler." dedi.
Kürdistan24’e yaptığı açıklamada, 2016’nın Ekim ayında Musul operasyonunun başlamadan önce Hawice’nin kurtuluşuyla ilgili Irak Savunma Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Yawer, "Hawice'nin kurtuluşu Peşmerge güçleri tarafından tek başına yapılamaz, çünkü Arap nüfusun yoğun olduğu bir bölge ve Kürdistan yönetimi dışındaki tartışmalı bölgelerin bir parçası değil." açıklamasında bulundu.
"Irak'taki federal polis güçlerinin operasyonu başlatması gerektiğini dile getiren Yawer, “Peşmerge, tıpkı Musul operasyonunda olduğu gibi Irak güçleriyle işbirliği yapacaktır. Irak güçleri, Peşmerge güçlerinin yardımı olmadan Hawice’yi kurtaramaz. Kürt güçleri bölgenin doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu sınırında konuşlandırıldı” şeklinde konuştu.
Irak kuvvetlerinin yalnızca Hawice’nin sınırının batı ve güneybatısında olduğunu söyleyen Yawer, “Operasyon, Peşmerge, Irak güçleri ve ABD liderliğindeki koalisyon arasındaki işbirliği olmadan başarılı olmayacak” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta, Irak Başbakanı Haydar Abadi, Musul'un DAİŞ’ten kurtuluşunun Hawice’nin yeniden ele geçirilmesi için bir temel oluşturacağı açıklamasında bulunmuştu.