Belçikalı yetkili: Suriye’de Kürtlerin katılımı olmadan çözüm gelişmez

Belçikalı yetkili: Suriye’de Kürtlerin katılımı olmadan çözüm gelişmez

Özerk Yönetimi ziyarete gelen Belçikalı heyet, Özerk Yönetim’e insani yardımda bulunacaklarını ve Suriye’de siyasi çözüm sürecine katılımları için destek sunacaklarını belirtti.

Belçika Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey diplomatların yer aldığı bir heyet, Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi’nin Eyn İsa’daki merkezini ziyaret etti. Heyet, Dış İlişkiler Dairesi eşbaşkanları tarafından karşılandı ve 2 saat süren bir görüşme gerçekleştirildi.

‘Uluslararası mahkeme kurulmalı’

Toplantıda insani durum ve Belçika’nın Birleşmiş Milletler yoluyla Özerk Yönetim bölgelerine gönderdiği destek konuşuldu. Toplantıya katılan diplomatlar, toplantının hemen ardından en kısa sürede Özerk Yönetim’e destek sunacaklarını belirtti. Toplantıda ayrıca tutuklu IŞİD'lilerin yargılanması için uluslararası bir mahkemenin kurulmasının önemi de konuşuldu. Heyet yargılama konusunda, “Bu önemli ve olumlu bir nokta. Uluslararası mahkemenin kurulmasını tartışması için Belçika hükümetine mesajınızı ileteceğiz” dedi.

"Kürtlerin katılımı olmadan çözüm gelişmez"

Heyet, Belçika hükümetinin Özerk Yönetim’in Suriye’de siyasi çözüm çalışmalarına ve Cenevre görüşmelerine katılmasını desteklemesi gerektiğini de ifade etti. Heyet, Suriye’de siyasi çözümden yana olduklarını ve 2254 sayılı BMGK kararını desteklediklerini belirterek, Özerk Yönetim temsilcilerinin ve özellikle de Kürtlerin katılımı olmadan çözümün mümkün olmadığını söyledi. Heyet, uluslararası sözleşmelere göre IŞİD'lilerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulmasını destekleyeceklerini de belirtti.

Toplantının ardından basına konuşan Belçika Dış İlişkiler Temsilcisi Sophie Karlshausen, “Özellik burada bulunmaktan memnuniyet duyduğumuzu belirtiyor, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim yetkililerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Sophie Karlshausen, Özerk Yönetim Dış ilişkiler Dairesi yetkilileriyle bir araya geldiklerini belirterek, “Dr. Abdulkerim Omer ve Emel Dada ile bir araya geldik. Bu görüşmeden memnuniyet duydum. Görüşmemizde birçok önemli konuyu ve çözülmesi için devam etmemiz gereken konuları tartıştık” ifadelerini kullandı.

‘Belçika verilen bedellere büyük anlam atfediyor’

Sophie Karlshausen, Belçika’nın IŞİD’e karşı savaşta DSG’nin verdiği bedellere büyük anlam atfettiğini dile getirerek, “Başta zor yaşam koşulları olmak üzere yaşanılan güçlükleri anlıyoruz. Bu çerçevede özellikle gelecekte çocukların durumu olmak üzere birçok konuyu tartıştık” dedi.

‘6 çocuk Belçika’ya dönecek’

Kamplarda kalan Belçika vatandaşı 6 çocuğun ülkelerine döneceği bilgisini paylaşan Sophie Karlshausen, “Bize yardımcı olan ve işlerin iyi yürümesini sağlayan herkese teşekkür etmek istiyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.