Beyaz Saray: İran, SİHA’larını Rusya’ya tanıttı

Beyaz Saray, Rus yetkililerin İran’ın merkezindeki bir hava üssünü son haftalarda en az iki kez ziyaret ederek, Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Tahran’ın “Silahlı İnsansız Hava Aracı” (SİHA) sistemlerini incelediğini bildirdi. Öte yandan, Tahran yönetimi de denizüstü ve denizaltı araçlarından oluşan ülkenin ilk “drone bölüğünü” suya indirdi.

Beyaz Saray: İran, SİHA’larını Rusya’ya tanıttı

Beyaz Saray, istihbarat raporlarına dayanarak, Rusya’nın Ukrayna savaşında kullanmak üzere İran’la silah da taşıyabilen “insansız hava aracı” (İHA/SİHA) alımı konusunda iş birliğini artırdığını ve bu araçları yerinde incelemek üzere söz konusu ülkeye heyet yolladığını iddia etti.

Raporlara göre, İran’ın, Rus yetkililere silah taşıyan İHA’larını Kashan Üssü’nde 8 Haziran ve 15 Haziran tarihlerinde tanıttı.

Bu bilgi, ABD Başkanı Joe Biden’in Suudi Arabistan’da olduğu bir döneme denk geliyor.

İstihbarat raporuna göre, uydudan gelen veriler, bir Rus heyetini taşıyan uçağın beklediği hava üssünde “Shahed-191” ve “Shahed-129” tipi dronlar sergilenirken ve havada uçarken görüntüleniyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, uydu görüntülerinin, “Rusya’nın İran’ın saldırı kabiliyetine sahip İHA’ları satın alma ilgisinin devam ettiğini gösterdiğini” söyledi.

Sullivan, “resmi bir Rus heyetinin yakın zamanda İran'da SİHA’ları incelediğini değerlendiriyoruz. Haziran ayında çekilen ve Rus hükümet heyeti ve İran’ın SİHA'larıyla ilgili bu görüntüler, İran'ın SİHA’larına yönelik Rusya'nın ilgisinin devam ettiğini gösteriyor” dedi.

İran reddetti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Cuma günü Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’ın Rusya’ya İHA ihraç edeceği iddialarını “temelsiz” olarak nitelendirmiş ve reddetmişti.

İran İHA bölüğü kuruyor

ABD’nin iddialarının hemen ardından, önceki gün İran’ın ilk insansız hava aracı bölüğünü tanıtması dikkat çekti.

İran ordusunun ilk drone taşıyıcı bölüğünü Hint Okyanusu’nda bir törenle tanıtan Tahran yönetimi, bölüğün deniz üstü ve denizaltı araçlarından oluşan savaş, tespit ve imha görevleri yapacak İHA’lar taşıyacağını duyurdu.

Drone bölüğünde kaç aracın ya da İHA’nın konuşlandırılacağı belirtilmezken, gemilerin bir seferde 50 İHA’yı taşıdığı aktarıldı. Törende Pelikan, Homa, Areş, Çemruş, Jubin, Ebabil-4 ve 5 gibi çeşitli ileri seviye drone’lar havalanarak gövde gösterisi yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ortadoğu ülkelerini kapsayan gezisinde İran konusu gündemin önemli bir bölümünü oluşturuyor. (Ek kaynak: euronews, AP)