BM Genel Sekreteri: Kürt halkına büyük bir hayranlık duydum

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Birleşmiş Milletler, hak ettikleri daha iyi bir geleceğin inşasına yardımcı olmak için Irak Kürdistan Bölgesi halkının yanında yer almaktadır” dedi.

BM Genel Sekreteri: Kürt halkına büyük bir hayranlık duydum

Irak’ın başkenti Bağdat’ın ardından bugün de Kürdistan Bölgesi’ne gelerek Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq ile görüşen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

“Irak Kürdistan Bölgesi'ne geldiğim için çok mutluyum” diyen Guterres, Mülteciler Yüksek Komiserliği görevim de dahil olmak üzere bölgeye daha önceki ziyaretlerimde, Kürt halkının çatışma ve felaketten kaçanlara karşı cömertliği ve dayanışmasından her zaman derinden etkilenmiştim” ifadesini kullandı.

Suriye ve Türkiye'deki depremlerde yardım için teşekkür

Guterres, “Bugün, Suriye ve Türkiye'de meydana gelen depremlerin yarattığı yıkımın ortasında, bir kez daha yardım eli uzattığınız için size en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi. 

Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Guterres, şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletler ile olan yakın ortaklıkları için onlara teşekkür ettim. 

Bağdat ile ilişkileri tartıştık ve orada da söylediğim gibi, sürekli kriz yönetiminden daha yapılandırılmış, kurumsallaşmış bir diyaloğa geçmek herkesin çıkarına ve yararına.

2023 federal bütçesi, petrol ve gaz yasası, daha güçlü güvenlik işbirliği, Şengal anlaşmasının hızlı bir şekilde uygulanması ve Kerkük Diyaloğu'nun sonuçlandırılması da dahil olmak üzere bir dizi konu anlaşma gerektiriyor. 

Ancak hem burada hem de Bağdat'ta yaptığım tartışmalarda, ilerlemek için gerçek bir bağlılık sezdim ve herkesi bu taahhüdü gerçeğe dönüştürmeye davet ediyorum.”  

Kürdistan Bölgesi’ne seçim çağrısı

Antonio Guterres, “İyi yönetim, insan haklarına saygı ve ifade özgürlüğü ile kapsayıcı siyasi ve seçim süreçleri, istikrarın temel taşları ve refahın itici güçleridir” diye konuştu. 

“Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm siyasi aktörleri, ertelenen parlamento seçimlerinin bu yıl yapılmasını sağlamak için birlikte çalışmaya davet ediyorum” diyen BM Genel Sekreteri, “Farklı - hatta karşıt - bakış açıları ve yapıcı eleştiri her demokrasinin can damarıdır. Farklılıklara rağmen herkesi Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki halkın çıkarlarını ön planda tutmaya davet ediyorum” ifadesini kullandı. 

Ziyaretinin amacı

Egemenlik, toprak bütünlüğü ve iyi komşuluk ilkelerine tam saygının her zaman için esas olduğunun altını çizen Guterres, “Herkesi diyalog ve diplomasiyi sürdürmeye ve daha fazla istikrarsızlığı önlemek ve bölgesel tırmanma risklerini kontrol altına almak için azami itidal göstermeye çağırıyorum. Son olarak Bağdat'ta söylediğimi tekrar edeyim: Ziyaretim dayanışma ve gelecek için umut ziyaretidir dedi. 

“Daha iyi bir yarın elde etmek bugün harekete geçmeyi gerektirir” diyen BM Genel Skreteri Guterres, şunları kaydetti:

“Kararlı diplomasi, yapıcı diyalog ve gerekli tavizleri verme cesareti gerektirir. Toplantılarım ve tartışmalarımdan sonra, önemli ilerlemelerin artık tamamen mümkün olduğuna ikna oldum. 

Birleşmiş Milletler, hak ettikleri daha iyi bir geleceğin inşasına yardımcı olmak için Irak Kürdistan Bölgesi halkının yanında yer almaktadır.

Kişisel bir not aktarmama izin verin. Geçmişte bu bölgeye birçok kez Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak geldim ve IŞİD’in yaklaştığı ve çatışmaların şiddetli olduğu dramatik bir anda Genel Sekreter olarak geldim. Kürt halkının cömertliğine ve dayanışmasına büyük bir hayranlık duydum.

Şu anda Irak için bir fırsatla, Irak Kürdistan Bölgesi için bir fırsatla karşı karşıya olduğumuzu söylemek istiyorum. Iraklılar bir araya gelip birleşebilirse ve bu bölgedeki insanlar da bir araya gelip birleşebilirse bu fırsat gerçeğe dönüşebilir. “

Guetters sözlerini, “Irak, potansiyel olarak halkına refah içinde bir gelecek garanti edebilecek zengin bir ülkedir. Bunun yakında tamamen gerçeğe dönüşeceğini umuyorum” diyerek sonlandırdı.