Çandar: Demirtaş serbest bırakılmadan Kürt sorununun çözümü konuşulamaz

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı Cengiz Çandar, Demirtaş, Kışanak, Kavala serbest bırakılmadan Kürt sorununun çözümü konuşulamaz, dedi.

Çandar: Demirtaş  serbest bırakılmadan Kürt sorununun çözümü konuşulamaz

Gazete Karınca’ya konuşan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı Cengiz Çandar, Kürt sorununun çözümünde tayin edici iki faktörün olduğunu söyledi:

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı Cengiz Çandar, Kürt sorununun çözümünde öncellikle cumhurbaşkanlığı sisteminin ve parlamentodaki aritmetiğin değişmesi gerektiğine dikkat çekti: Osman Baydemir, Selahattin Demirtaş, Ayla Akat, Gültan Kışanak, Can Dündar, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Mücella Yapıcı… bütün bu insanlar siyaset sahnesinde ve toplum hayatlarında da yerlerini almadan parlamentoda da Kürt sorunu konuşulamaz. Öncellikli meselemiz bu.

Cumhurbaşkanının değişmesi. Çünkü Türkiye’de cumhurbaşkanlığı sistemi var. Kürt sorununun, bu cumhurbaşkanı ile herhangi bir şekilde yol alması mümkün değil. Bu cumhurbaşkanı gidecek bir kere bu bir. İkincisi bir kere bu parlamento aritmetiğinin kesinlikle değişmesi gerekiyor. Ondan sonra da Kürt sorununun yeni Türkiye’de, yani Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığında Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın parlamentoya hükmedebileceği yeni aritmetikte yol alabilmesinin yolları açılmış olacak.

‘Cezaevlerindeki serbest bırakılmalı, sürgündekiler dönmeli’

Fakat o yolların açılabilmesinin birinci şartı şu anda hapiste ya da sürgünde bulunan halkın seçilmiş temsilcilerinin, bütün demokrat isimlerin tekrar siyaset hayatına kavuşturulması. Bir anlamıyla Türkiye’nin normalleştirilmesi. Osman Baydemir, Selahattin Demirtaş, Ayla Akat, Gültan Kışanak, Can Dündar, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Mücella Yapıcı… Bütün bu insanlar siyaset sahnesinde ve toplum hayatlarında da yerlerini almadan parlamentoda da Kürt sorunu konuşulamaz. Öncellikli meselemiz bu.