CHP: Bölgesel yönetim ile başlattığımız diyalog bir başlangıç

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Kürdistan Bölgesi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “Bölgesel yönetim ile başlatmış olduğumuz ziyaret ve diyalogu bir başlangıç olarak görmek gerekiyor” dedi.

CHP: Bölgesel yönetim ile başlattığımız diyalog bir başlangıç

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı Kürdistan Bölgesi ziyareti sonrası İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında ziyarete ilişin izlenimlerini anlattı.

Salıcı, "Erbil ve Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ve Türkmen Reform Partisi ile buluştuk. Hükümette Irak Türkmen Cephesi temsilcisi olan etnik oluşumlardan sorumlu bakan ile görüştük. Yine Erbil'de önde gelen siyasi partilerden IKBY ve Boran hareketi liderleri ile bir araya geldik" dedi.

Salıcı şöyle devam etti:

“Bu ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanlığımıza ve Ankara'da Irak Büyükelçiliğimize, Bağdat Büyükelçiliğimize ve Erbil Başkonsolosluğumuza önceden bilgi verildi. Ziyaret ile ilgili gözlemlerimizi de Dışişleri Bakanlığımıza bir rapor olarak ileteceğiz. Gerek Erbil'de gerek Kerkük'e yaptığımız ziyaretler esnasında Erbil Başkonsolosluğumuzun lojistik ve güvenlik desteği için teşekkür etmek isterim.

CHP olarak bölgemizde son yıllarda giderek artan terör, huzursuzluk ve istikrarsızlıktan bölge ülkelerinin büyük zarar gördüğü düşüncesindeyiz. Bu sorunlarla mücadelede askeri müdahalelerin ötesinde gerekli çabaların ve diplomasinin tüm olanaklarının ortaya konulmasını önemsiyoruz. Biz hep diyalogtan yana olduğumuzu, bölgemizin sorunlarının konuşularak ve diplomasi yoluyla olması gerektiğini savunduk.

'Türkiye'den yatırım yapılmasını talep ediyorlar'

Konuşmamın birbirimizi daha iyi anlamaya yardımcı olacağına inandığımız için Erbil'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde Erbil ve Kerkük'te ise Irak Türkmen Cephesi nezninde görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Irak'taki Türkmen kardeşlerimizin kamuoyunun da duymasını istedikleri talepleri var. Özellikle Kerkük bölgesinde Türkiye'den devlet ya da özel sektör tarafından yatırım yapılmasını talep ediyorlar. Hastaneye ihtiyaçları var, üniversite talepleri var.

Ortak geleceğin mimarı olmayı diliyoruz. Başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri yıllardır terör ile mücadele ediyorlar. Terörün artık son bulmasını istiyoruz. Terör ve şiddet demokrasinin, sosyal ve ekonomik gelişmenin refahın ve toplumsal barışın önündeki en önemli engeldir. Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı adı altında bir girişim önerdik. Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin başlatacakları işbirliği ile bölgedeki bütün paydaşların ve akraba toplulukların önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Bölge yıllardır terörden, savaştan büyük zararlar gördü. En büyük zararı kadınlar ve çocuklar gördü. Kimlikler üzerinden siyaset yapmak ötekileştirmeyi arttırdı. Bu acıların artık son bulması gerekir. Bizler, Irak'ta yaşayan Erbil'de, Kerkük'te yaşayan tüm akrabalarımızla bir bütün oluşturmaktayız. Biz bu bağların zayıflatılması, koparılması değil aksine güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Irak'ta Ekim ayında seçimler yapılacak. Seçimler Irak'ın geleceğine ilişkin bir yol haritasını oluşturacaktır. Bu nedenle ziyaretimizi seçimlerden önce gerçekleştirmeyi uygun gördük. Seçimlerden sonra Irak'ta yeni hükümetin oluşması ile birlikte Merkezi Hükümet ile de en kısa zaman bağlarımızı güçlendirmek ve yeni bir ziyaretle bu vizyonumuzu genişleterek paylaşmak arzusundayız.”

Rûdaw’ın İstanbul muhabiri Ömer Sönmez’in “CHP olarak ilk defa Kürdistan Bölgesi’ne ziyaret gerçekleştirdiniz, neden böyle bir dönemde bu ziyareti yapma ihtiyacı hissettiniz. Olası bir CHP iktidarından Ankara Erbil ilişkilerini neler bekliyor” sorusuna Salıcı, şöyle yanıt Verdi:

“Bizim temel amacımız, bölgede diyalog ve işbirliği. Terörün, şiddetin geriletebilmesi için Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı fikri bizim için çok kıymetli ve önümüzdeki dönemde tüm bölgeyi etkileyebilecek belki bugünden yarına değil ama zaman içinde diğer paydaşlarımızın bu dört ülkenin bir araya gelmesiyle çok daha etkili bir hale kavuşabilir. Bizim Bölgesel yönetim ile yapmış olduğumuz görüşmelerde de Kerkük’te de siyasi partilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, başlatmış olduğumuz girişimin bu çabanın ve fikrin ne kadar kıymetli olduğunu ne kadar olumlu tepkiler aldığını gördük. Bunu burada bırakmamak gerekiyor, bunu bir başlangıç olarak görmek gerekiyor. Özellikle Irak’ta merkezi yönetimin tekrardan belirlenmesi yeni hükümetin kurulmasından sonra bu girişimleri merkezi hükümet düzeyinde de devam ettirilmesi gerekiyor.”

Kürdistan Bölgesi’ne “yapmış olduğumuz görüşmelerin hiçbirinde bir olumsuzlukla karşılaşmadık” diyen Oğuz Kaan Salıcı, şöyle devam etti:

“Ortadoğu’da özellikle bu dört ülkenin bir araya gelmesi bu bölgedeki sorunları büyük oranda kaldırabilecek bir yapının ortaya çıkması demek. Az önce söylediğim gibi bugünden yarına ortaya çıkmayabilir iktidarlar değişir, seçimler yapılır, ülkelerde değişiklikler olur ama istikrarlı bir şekilde bu yaklaşımın üzerine Cumhuriyet partisi iktidarında da üzerine gitmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla bizim buradaki yaklaşımımızla ilgili, kuzey Irak’ta ya da bölgesel yönetimde adına ne derseniz deyin o bölgede yapmış olduğumuz görüşmelerin hiçbirinde bir olumsuzlukla karşılaşmadık.” /Rudaw