Dış basında YSK'nin 'Zeydan' kararı nasıl yorumlandı?

Van'da oyların yüzde 55.48'ini alarak seçimden birinci çıkan Abdullah Zeydan'a mazbatasını vermeyen İl Seçim Kurulu'nun kararını ve DEM Parti’nin itirazını görüşen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi. Söz konusu karar, dünya basınında da yer aldı.

Dış basında YSK'nin 'Zeydan' kararı nasıl yorumlandı?

ABD merkezli Associated Press (AP), Zeydan’ın 'seçilme yeterliliği olmadığına' hükmeden Van İl Seçim Kurulu'nun kararının ardından kentte yaşanan protestolara değindi. AP, YSK'nin bu karardan dönmesinin 'muhalefet için yeni bir teşvik' olduğunu yazdı.

Haberde, şu ifadeler kullanıldı: "Bu karadan geri dönüş, Erdoğan ve AK Parti'nin geçtiğimiz yıl kazandığı zaferden sonra bir darbe niteliğindeki yerel seçimlerin ardından, Türkiye'deki muhalefet için başka bir teşvik olarak görülüyor."

Reuters ise, YSK'nin kararı sonrası Van'da düzenlenen kutlamalara yer verdi. İngiltere merkezli haber ajansı, "Pazar günü düzenlenen seçimleri kazanmasına rağmen, Türk yetkililer Zeydan'ın göreve başlamasını engellemişti" diye yazdı.

Haberde, şöyle denildi: "Zeydan'ın yüzde 55'lik çoğunluğuna rağmen, yüzde 27'lik oy oranıyla ikinci sırada yer alan adayı AK Parti'nin adayı başkanlık koltuğuna oturacaktı. Karar, Van genelinde protestolara yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, protestocuları 'sokakları terörize etmeye' çalışmakla suçladı.

Karar, Zeydan'ın itirazı üzerine YSK tarafından bozuldu. Bunun ardında, bu kez kutlama için daha büyük kalabalıklar bir kez daha sokaklara akın etti. DEM Parti bayraklarının sallandığı eylemde zafer işaretleri yapıldı, dans edildi. Zeydan, 'Van halkının onurunu, gururunu koruyacağız' dedi." (Gazete Duvar)