Dünya medyası: Barzani artık daha güçlü

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Irak ve Kürdistan Parlamento seçim sonuçlarında, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani’nin önceki dönemlere göre başarıyla ve daha güçlü bir şekilde çıktığına ortak kanaat getirdi.

Dünya medyası: Barzani artık daha güçlü

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Irak ve Kürdistan Parlamento seçim sonuçlarında, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani’nin önceki dönemlere göre başarıyla ve daha güçlü bir şekilde çıktığına ortak kanaat getirdi.  

FRANSIZ HABER AJANSI AFP, “Irak ve Kürdistan seçimlerinde Barzani, başarıyla dönüyor” başlıklı haberinde, Başkan Barzani’nin önceki dönemlere göre daha güçlü olduğunu yazdı.  

Haberde, “KDP, Kürdistan Parlamentosu’nda 111 sandalyeden 45’ini elde etmesiyle Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) gerek duymadan hükümeti kurabilecek durumda. Bununla beraber Irak genelinde seçimlere parti olarak katılan KDP yine önemli bir başarı elde ettiği için de yeni kurulacak hükümette bakanlıkların alınması konusunda oldukça avantajlı bir konumdadır” dendi.

İNGİLİZ REUTERS HABER AJANSI ise, KDP’nin 45 sandalyeyle seçimleri açık farkla önde kazandığına vurgu yaparak, referandumun ardından yapılan ilk seçim olduğu ve bu durumun Kürdistan’da güç dengesinin değiştirebileceği söylendi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki muhalefetin zayıf olduğu yazılan haberde, “Seçim sonuçları muhalefetin zayıf olduğunu ve KDP ile KYB’nin iktidarı paylaşma konusunda yapılan anlaşmayı uzatabilir. Fakat KDP’nin Kürt siyasetindeki yeri daha güçlü ve etkili olacaktır” ifadeleri yer aldı.

RUSYA MERKEZLİ SPUTNİK ise konuya ilişkin haberinde, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) birinci parti oldu. Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, nihai sonuçlara göre, KDP 45 sandalye kazanarak seçimin galibi oldu” dedi.

ABD MERKEZLİ ASOCCİATED PRESS (AP) ise, geçen yıl gerçekleşen referandumun öncülerinden olan KDP’nin 45 sandalye almasına dikkat çekildi.

TÜRKİYE MERKEZLİ ANADOLU AJANSI (AA), “Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde 30 Eylül'de yapılan milletvekili seçiminin nihai sonuçlarına göre, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) birinci parti oldu” haberini yaptı.

FRANSA MERKEZLİ FRANCE 24 haberinde, “İktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinde ilk kez 45 sandalye kazandı. KDP’nin, Bir sonraki bölge hükümetine liderlik etmesi gerektiğini” söyledi.

İNGİLİZ MERKEZLİ İRAN YAYIN KURULUŞU PRESS TV haberinde,  “Referandumdan sonra Bağdat bölgeye uçuşları yasakladı ve ekonomik cezalar verdi. Aynı zamanda işgal edilmiş olan kuzey petrol zengini Kerkük şehrinin kontrolünün kaybedilmesine rağmen KDP birinci parti çıkmayı başardı” dedi.

THE NATİONAL,” İktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Bölgesi’nde bir parlamento seçimlerinde 45 sandalyeye sahip oldu. KDP, sonraki bölge hükümetine liderlik etmeli” haberine yer verdi.

KATAR MERKEZLİ ARAP HABER AJANSIZ AL JAZEERA ise, “Kürt muhalefet partileri seçmen şikayetlerinin çözülmediğini fakat KDP'nin bölgesel seçimlerde birinci sırada yer aldığını belirttiler” haberine yer verdi.