ABD'li komutan: Irak, Kerkük'ü kesinlikle savaşsız Kürtlere bırakmayacaktır

ABD'li komutan: Irak, Kerkük'ü kesinlikle savaşsız Kürtlere bırakmayacaktır

ABD Özel Kuvvetler Komutanı General Raymond Thomas, Musul'dan sonraki ikinci alev topunun Kerkük olduğunu belirtirek, Irak'ın asla savaşmadan Kerkük'ü Kürtlere bırakmayacağını söyledi. 

Raymond Thomas Cuma günkü Aspen Güvenlik Forumunda, "Kerkük'ü yakından takip ediyorum. BiliyorsunuzKürtler korkunç bir zamanda referandumda bağımsızlığı oylamaya karar verdiler. Onların vizyonuna göre Kerkük kesinlikle Kürdistan'ın bir parçası. Kürtçe bir turist haritasını alıp baktığınızda görürsünüz. Maliki olsun ya da başka bir yönetim olsun, yönetimde kim olursa olsun Bağdat'ın Kerkük'teki Turhurmatu petrol yataklarını Kürtlere verip "yolunuz açık olsun" demeyecektir. Bu süreç asla barışçıl yollardan gerçekleşmeyecektir." dedi.

Hayal kırıklığı

Diğer yandan, ABD'li general Peşmergeden yana hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek şöyle devam etti "Ben Musul'da 15 ayımı geçirdim, bu nedenle Kürtlerin çok iyi olduğunu, oyunu iyi oynadıklarını biliyorum. Peşmerge ordusu iyi bir ordu, sıra sert bir şekilde püskürtmeye geldiğinde iyi savaşmadılar. Dolayısıyla, onları, daha önce daha iyi olduğunu umduğumuz rekabet edebilir bir konuma getirmemiz gerekiyordu. Şimdi aktif bir şekilde iyi katkıda bulunuyorlar."