ENKS'li yetkili: "Garantörlerin arabuluculuğunda görüşmeler devam ediyor"

ENKS'li yetkili: "Garantörlerin arabuluculuğunda görüşmeler devam ediyor"

Suriye Kürt Ulusal Konseyi Başkanlığı (ENKS) üyesi Muhammed İsmail, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile müzakerelerin ABD ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin garantörlüğünde devam ettiğini söyledi.

ENKS Başkanlığı üyesi ve PDK-S Politbüro Başkanı Muhammed İsmail, Kürt partileri arasında devam eden müzakereleri değerlendirdi.

İsmail, “Partiler arasında gerçekleşen müzakerelerin ilk aşamasında siyasi görüşmeler üzerinde bir anlaşmaya varıldı. İkinci aşamada ise 2014 yılında gerçekleşen Duhok Anlaşması'nın müzakerelerin temeli haline getirilmesi için çalışılıyor. Ayrıca ikinci aşama uygulama aşamasıdır. Bundan dolayı bazı zorlukları da var. Şu an partiler arasındaki müzakereler dolaylı olarak ABD ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin garantörlüğünde sürüyor. Doğrudan müzakerelerin yakında başlayacağını umuyorum” dedi.

İsmail, her iki tarafın da ikinci aşamadaki görüşmelerde özellikle yeni yönetim konusunu görüştüğünü ifade ederek, bu konunun çok daha önemli olduğunu söyledi.

Kürt partileri arasındaki ABD’nin üstlendiği role de değinen İsmail, “Görüşmeler ABD Dışişleri Bakanlığı heyetinin arabuluculuğuyla yapılıyor. Heyet, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile sürekli temas halinde. ABD burada çok önemli bir rol oynuyor, iki tarafın görüş ve yaklaşımlarına da önem veriyor” ifadelerini kullandı.

Roj Peşmergelerinin Rojava’ya geçişi konusu hakkında ise ENKS’li İsmail şunları söyledi:

“Roj Peşmergelerinin geçişi müzakerelerin kilit noktasıdır. Fakat askeri ve güvenlik konularıyla ilgili henüz bir konuşma gerçekleşmedi. Duhok Anlaşması’nda bu konular geçiyor. Roj Peşmergelerinin geri dönüşü çok önemlidir. İki tarafın imzalanacak müzakereler siyasi, idari ve askeri alanlarda olacaktır.”

 

K24