Rojava'nın Ayn İsa kentinde halk evlerini terkediyor

Türkiye’ye bağlı silahlı grupların saldırıları nedeniyle çatışmaların yaşandığı Rojava’nın Ayn İsa kentinde halk evlerini terkediyor.

Rojava'nın Ayn İsa kentinde halk evlerini terkediyor

Rojava’nın Ayn İsa ilçesi kırsalında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Türkiye’ye bağlı silahlı gruplar arasında bir haftadan bu yanadır şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Ayn İsa’da top atışları ve çatışmalar nedeniyle onlarca köy boşaltıldı.

3 çocuk annesi 40 yaşındaki Şirin Muhammed ve ailesi de komşu iki aileyle birlikte köylerini terkederek, Ayn İsa’nın güneyindeki Mişahidê köyünde bir eve geçici olarak yerleşti.

Rûdaw’a konuşan Şirini Muhammed, “Hayat çok zor. Savaştan kaçarak buraya geldik. Çaresizlikten geldik ve başkasının evindeki yaşam çok zor. İnsanın yerinden olması çok zor. Çocuklarımızın okula gitmesini istiyoruz, oğlum hergün okulunu soruyor ama okul yok. Çocuk köyde ya da şehirde olsun eğitimine devam etmeli” dedi.

Ayn İsa kırsalındaki saldırılar nedeniyle altyapı hizmetleri de durdu.

Göçzede Moro Muhammed, “3 aile ve 20 kişiyiz. Günlük sadece 1-2 saat elektrik veriliyor. 100 bin dolar değerinde iki 3 evimiz ve iki dükkanımız var. Ayn İsa’da durumun zorlaştığını görünce güneydeki köye geldik. Kürt olduğumuz için silahlı gruplar geldiği zaman yaşamımız zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.

10 bin civarında nüfusun yaşadığı Ayn İsa’da halkın çoğunluğu beldeyi terketmiş durumda.

Türkiye’ye bağlı silahlı gruplar 18 Aralık’tan bu yana Ayn İsa’ya yönelik geniş çaplı saldırılar başlatmıştı.

Rudaw