Erbil için su alarmı: Çevredeki 50 kuyu kurudu

İlkim değişikliği ve kuraklık nedeniyle başkent Erbil'de 50'den fazla kuyunun kuruduğu ve bu sayının bu yıl sonuna kadar artmasının beklendiği belirtildi.

Erbil için su alarmı: Çevredeki 50 kuyu kurudu

Kürdistan Bölgesi’nde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri daha şimdiden görülüyor. Irak’ın güney ve orta kesimlerinde kuraklık nedeniyle her sene 100 bin dönüm arazi çölleşiyor.

Aynı faktör Kürdistan Bölgesi’ni de olumsuz etkiliyor. Özellikle ovalık bölgelerde yer altı suları ve dereler kuruyor.

Rûdaw Radyo programına konuk olan Erbil İl Su İşleri Müdürü Rezan Sadi, yer altı su seviyelerinin düşmesi nedeniyle başkent ve çevresinde 50'den fazla kuyunun kuruduğunu söyledi.

Rezan Sadi, su sıkıntısı sorununu çözmek ve etkilenen bölgelere içme suyu sağlamak için kuruyan kuyuların yerine 35 yeni kuyu açtıklarını belirtti.

Derinliği 200 ila 300 metre arasında olan tüm kuyuların kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Sadi, açılan her yeni kuyunun derinliğinin arttığını ve böylece en derin kuyunun yaklaşık 700 metreye vardığını aktardı.

Rezan Sadi, bölgede yeraltı sularının azalmasının diğer bir nedenini de tarım ve sulama için bu suların kullanılmasına bağladı.

Su israfını önlemek için tahıl ekimi ve kuyu suyuyla balık yetiştirme havuzlarının yasaklanmasını talep ettiklerini belirten Sadi, Erbil’in çevresindeki yerleşim yerlerinde yapılmasını planladıkları su projelerini de ekonomik nedenlerle hayata geçiremediklerini söyledi.