Başkan Barzani: Tek garantimiz referandum

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlığa destek etkinlikleri kapsamında bugün Süleymaniye'de düzenlenen etkinlikte konuştu. Kalabalık bir kitleye hitap eden Başkan Barzani, Kürdistan'ın tek garantisinin referandum olduğunu yineledi. Kürtlere yönelik düzenlenen katliamları tek tek hatırlatan Barzani, "Başka felaketler yaşamaması için bağımsızlığı istiyoruz" dedi.

Başkan Barzani: Tek garantimiz referandum

Süleymaniye’de konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, referandumdan sonraki planları hakkında ilk kez somut açıklamalar yaptı.

Kürdistan halkının yaşadığı Enfal, Halepçe gibi katliamları hatırlatan Barzani, Bağdat ile iki iyi komşu olmak istediklerini ifade ederek, "100 yüzyıldır kardeşliği ve birlikte yaşamı savunuyoruz. Fakat Irak bunu kabul etmedi ve biz şimdi Irak ile iki iyi komşu olmak istiyoruz. Bunu Kürt halkının başka felaketler yaşamaması için istiyoruz" dedi.

Uluslararası kamuoyu ve Bağdat'ın Kürdistan'ın geleceğine yönelik herhangi bir garanti vermediğini söyleyen Barzani, referandumun ardından Bağdat’la ‘ciddi’ bağımsızlık müzakereleri için masaya oturacaklarını yineledi.

Barzani, "Referandumdan başka garanti yok. Referandumu kabul ederlerse 1-2 yıl boyunca Bağdat'la diyaloglarımızı sürdürüp sorunlarımızı çözeriz. 2003 yılından sonra iyi niyetle, yeni ve daha iyi ilişkiler kurmak için Bağdat'a döndük ama yaşananlar yaptığımızın yanlış olduğunu bize gösterdi” dedi.

Barzani'nin Süleymaniye'deki tarihi konuşmasında şu ifadeler yer aldı:

"Ayın 25’inde sizlerin 'EVET' oylarıyla öncü olacağınızı ümit ediyorum. Süleymaniye kimseye mahkum olmayı ve ezilmişliği kabul etmez. Referandum kararı bir kişinin veya bir partinin kararı değildir. Referandum, Kürdistan halkının kararıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun gündemde olması şehitlerin kanının eseridir. Irak hükümeti anayasaya bağlı kalmayıp anayasayı çiğnedi. Bundan ötürü Kürdistan halkı başka bir karar vermeye mecbur kaldı. Irak anayasası bizim referandum yapmamamıza izin veriyor. 2003 yılından sonraki süreçte iyi niyetle federal bir Irak kurmak için Bağdat'a döndük ve yanlış yaptık. 2003 yılından sonraki süreçte demokratik federal bir Irak kurmaya karar vermiştik ama bugün Irak'ta dini ve mezhebi bir yönetim hakim. Biz bunun için uzlaşmamıştık.

"Referandum meselesini uzun süredir devletlerle müzakere ediyoruz"

Geçen sene büyük bir heyetle Bağdat’a gittik ve ‘siz ortaklığı bozdunuz, iki iyi komşu devlet olalım’ dedik. Bazılarının tavırları yumuşaktı. Bazıları ise şok oldu. Onlar bizim birlik içerisinde olmadığımızı düşünüyorlardı. Ama Kürdistan halkının tümünün bağımsızlık için tek yürek olduğunu bilmiyorlardı. Hepimiz bağımsızlık için Kürdistan Partisi olarak tek çatı altındayız, tek partiyiz. Siyasi manada farklı görüşler olabilir ama hepimiz aynı gemideyiz. 100 yüzyıldır kardeşliği ve birlikte yaşamı savunuyoruz. Fakat Irak bunu kabul etmedi ve biz şimdi Irak ile iki iyi komşu olmak istiyoruz. Enfal ve Halepçe katliamını umutmak mümkün mü? Bağımsızlığı Kürt halkının başka felaketler yaşamaması için istiyoruz. Seyid Ubeydullah Nehri, Şeyh Abdusselam Barzani, Şeyh Mahmud Berzenci, Şeyh Said Seyid Rıza hepsi özgürlük için savaştı. Referandumu kabul ederlerse 1-2 yıl boyunca Bağdat'la diyaloglarımızı sürdürüp sorunlarımızı çözeriz sonra Allah'a emanet olun deriz. Keşke Başkan Mam Celal'ın sağlık koşulları el verseydi de aramızda olsaydı. Mam Celal bizimle birlikte olsaydı işlerimiz çok daha kolay olurdu. DAİŞ'le mücadelede kahramanlığını ispatlayan Peşmergelere selam olsun. Ben Peşmerge’nin kahramanlığına Zumar cephesinde bizzat şahit oldum."