Fransa'daki gösterilerde 1300'den fazla kişi gözaltına alındı!

Fransa'da polisin 17 yaşındaki bir genci vurmasıyla patlak veren protestoların dördüncü gecesinde 1300'ü aşkın kişi gözaltına alındı, 79 polis ve jandarma yaralandı.

Fransa'daki gösterilerde 1300'den fazla kişi gözaltına alındı!

Bu hafta 17 yaşındaki Nahel M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Marsilya, Lyon, Toulouse, Strazburg ve Lille’in de aralarında olduğu şehirlerde Cuma gecesi düzenlenen gösterilerde binalar ve araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı.

Ulusal basının İçişleri Bakanlığının verilerine dayandırdığı habere göre, gece düzenlenen gösterilerde 1311 kişi gözaltına alındı, 79 polis ve jandarma yaralandı.

Gece farklı kentlerde toplam 1350 araç ateşe verilirken, 234 bina kundaklanmış veya zarar görmüştü.

Kamusal alanda 2 bin 560 noktada kundaklama yapılmış, en az 30 polis karakolu ve 11 jandarma karakolu saldırıya uğramıştı.

Protesto eylemleri, Sarı Yelekliler protestolarından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevi süresince karşı karşıya kaldığı en büyük kriz.

Cuma günü acil durum toplantısının ardından açıklama yapan Macron, protestoları kontrol altına almak için daha fazla polisin konuşlandırılacağını söyledi, ancak olağanüstü hal ilan etmedi.

Ne olmuştu?

Polis, 27 Haziran'da Nanterre'de 3 kişi bulunan ve sürücüsü "dur" ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, adı açıklanmayan ve teslim olması sonrası cinayetle suçlanan polis gözaltına alındı.

Polis, gencin ailesinden özür ancak Nahel'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Öte yandan Reuters’a konuşan kaynaklar, gencin cenazesinin Cumartesi günü geç saatlerde defnedileceğini söyledi.