Trump ile Erdoğan görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama

Görüşme ardından görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan da açıklama geldi.

Trump ile Erdoğan görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama

ABD Başkanı Donald Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ay aradan sonra 20:30'da başlaması beklenen ancak geçikmeli başlayan telefon görüşmesinde Afrin ve Suriye'yi görüştü.

BEYAZ SARAY'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Görüşme ardından görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan da açıklama geldi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Afrin'de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını ilettiği, bunun iki ülkenin Suriye'deki ortak çıkarlarını zayıflattığını aktardığı belirtildi.

Trump'ın Erdoğan'dan gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonları sınırlı tutma ve sivil kayıpları önleme çağrısı yaptığının belirtildiği Beyaz Saray açıklamasında ayrıca Trump'ın ABD askeri güçleri ile Türkiye ordu güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye'nin ihtiyatlı davranmasını istediği aktarıldı.

Görüşmeyle ilgili Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada,ise görüşmenin ana gündeminin Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı askeri operasyon ve Suriye'deki diğer gelişmeler olduğu belirtildi.

Görüşmede, Trump ve Erdoğan'ın Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı askeri operasyonla ilgili görüş teatisinin yanısıra ikili konulara da değinildiği aktarıldı.

Erdoğan'ın Afrin operasyonunun uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi'nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini ifade ettiğinin belirtildiği açıklamada, Erdoğan'ın Türkiye'nin kendi ulusal güvenliği için Afrin'i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği ve bu konuda terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemi üzerinde durduğu kaydedildi.

Erdoğan'ın, görüşmede Trump'tan ABD'nin terörle mücadele çerçevesinde YPG'ye yaptığı silah desteğine son vermesini talep ettiğinin belitildiği açıklamada, iki liderin gerek Suriye meselesinde gerek ikili konularda Ankara ile Washington arasındaki işbirliği ve yakın temasın sürdürülmesi konularında kararlılıklarını vurguladıkları ifade edildi.