PKK'li Bese Hozat: Kürtler vatandaşlıktan çıkarılmış durumda

PKK'li Bese Hozat: Kürtler vatandaşlıktan çıkarılmış durumda

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, “Şu anda Türkiye’de Kürtlerin seçme ve seçilme hakkı-özgürlüğü yoktur. Aslında Kürtler, vatandaşlıktan çıkarılmış durumdadır” dedi.

PKK’ye yakın bir siteye konuşan Bese Hozat, Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde “iktidarın sebep olduğu çürük yapılaşmalardan, zamanında alınmayan tedbirlerden kaynaklı” büyük bir yıkım ve çok ağır can ve mal kaybı yaşandığını söyledi.

Yeni yılın hem Kürtler, hem bölge halkları ve insanlık açısından çok önemli bir yıl olduğunu belirten Hozat, “Bölgemiz merkezli yaşanan ve Kürdistan’ın merkezinde olduğu 3’üncü Dünya Savaşı, halkımız ve halklar açısından kader tayin edici bir sürece girmiştir” ifadelerini kullandı.

“Kürtlerin seçme ve seçilme hakkı elinden alındı”

“Kürdistan’da her gün siyasi, kültürel, ekolojik, ekonomik ve fiziki katliamlar yapıyor” diyen Bese Hozat sözlerine şunları ekledi:

“Bu öyle Kürt düşmanı bir zihniyet ki; Kürtlerin iradesini kırmak için seçme ve seçilme hakkını, özgürlüğünü bile ortadan kaldırdı. Şu anda Türkiye’de Kürtlerin seçme ve seçilme hakkı-özgürlüğü yoktur. Aslında Kürtler, vatandaşlıktan çıkarılmış durumdadır. Kimse bunu tartışmıyor ama gerçek budur. Kürtler, Türkiye vatandaşlığından çıkarılmışlardır. Vatandaşlığın temel şartlarından biri seçme ve seçilme hakkıdır. Bu hak Kürtlerin elinden alınmıştır. Seçenler ve seçilenler cezalandırılmış, iradeleri gasp edilmiş, zindanlara doldurulmuştur.”

“MHP’nin Türk milliyetçiliği ile alakası yok”

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, “Kürt’ün soykırımı üzerinden Türklük var olamaz” dediğini hatırlatan Hozat, MHP’yi sert sözlerle eleştirdi.

Hozat, “MHP’nin Türk milliyetçiliği ile gerçek manada bir alakası yok. Milliyetçiliğin de kendine özgü bir ahlakı, ilkesi ve ölçüsü vardır. MHP, Türk halkı da dahil halklara düşmanlık yapma temelinde kurulmuş ajan ve kontra bir yapıdır” diye konuştu

CHP uğursuz rolünden vazgeçmeli

CHP’nin her zaman zor durumda kalan iktidarın imdadına yetiştiğini, düşmekte olan iktidarı ayağa kaldırdığını savunan Bese Hozat, “Türkiye toplumunun önemli bir kesiminde mücadele reflekslerini öldürdü. CHP, bu uğursuz rolünden vazgeçmelidir. Vazgeçmezse şayet bu faşist güruh CHP’yi de tasfiye edecektir” dedi.

“CHP bu kötü rolü oynamaktan vazgeçmelidir” diyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Hozat, “CHP Köklü bir zihniyet ve paradigma değişikliğine gidebilmelidir. Kürt inkarını aşarak Kürt sorunun demokratik çözümünü gündemine alabilmeli, Türkiye’nin temel sorunlarına demokratik çözüm üretebilmelidir. CHP’yi gerçek bir muhalefet gücü yapacak, iktidara taşıyacak olan köklü zihniyet değişikliğidir. Bunu yapamadığı için yerinde sayıp duruyor” ifadelerini kullandı.

“Davutoğlu ve Babacan özeleştiriyle başlamalı”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve yeni parti kuracağı söylenen Ali Babacan hakkında da konuşan Bese Hozat, “Elbette Davutoğlu ve Babacan uzun yıllar AKP içerisinde kaldılar, önemli görevler üstlendiler, çalıştılar ve emek verdiler. AKP içerisinde kaldıkları zaman içerisinde alınan kararlara, yürütülen siyasete ve yapılan uygulamalara ortak oldular. Bütün bu süreçlerin güçlü bir eleştirisi ve özeleştirisi yapılırsa yapacakları siyasetin de bir tutarlılığı olur” dedi.

Hozat, “Hiçbir eleştiri ve özeleştiri yapılmadan klasik siyasetle yola devam ederlerse fazla yol alamazlar. Nefesleri erken kesilir, başarısız kalırlar. AKP-MHP faşist iktidarını eleştirmeden ve alternatif bir program ortaya koymadan etkili bir siyaset yapılabilir mi? Mümkün değil” diye ekledi.

“HDP dışındaki diğer demokrasi güçlerinde ciddi zayıflıklar yaşanıyor”

HDP’nin gücünü halktan, örgütlü toplumdan alan bir parti olduğunu belirten Hozat, “24 saat halkın içinde olunmazsa, halk örgütlenmezse ve halkla birlikte demokratik mücadele verilmezse nasıl başarılı olunur? Halkın örgütlü gücüne dayanmayan bir mücadele başarılı olamaz. Halktan kopuk demokratik bir siyasetin başarı şansı yoktur” şeklinde konuştu.

Bese Hozat, “Siyaset demokratik karakterini halklaşarak, toplumsallaşarak kazanır. Bu konuda epey bir zayıflığın yaşandığı açıktır. HDP dışındaki diğer demokrasi güçlerinde de ciddi zayıflıklar yaşanıyor. Toplumu örgütleme, eyleme kaldırmada yetersizlikler hat safhada” değerlendirmesinde bulundu.

“Dersim’de devlet odaklı kadına karşı saldırılar artıyor”

Dersim’de  5 Ocak’tan bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2’inci Sınıf öğrencisi Diyarbakılı Gülistan Doku'dan da bahseden KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı, “Gülistan Doku olayında da tepkiler zayıf kaldı, kalıyor. Dersim’de devlet odaklı kadına karşı saldırılar artıyor. Kadın yoluyla Dersim toplumu düşürülmeye ve teslim alınmaya çalışılıyor” dedi.

Hozat, “Dersim kültürünün öznesi kadındır. Dersim’in doğal toplum kültürü ve direniş geleneği en çok da kadının şahsında hayat buluyor. Yüzyıldır aralıksız süre gelen soykırım saldırılarına rağmen Dersim kadınının özgürlüğe yakın, onurlu ve direnişçi duruşu soykırımcı devletin hazmedemediği bir durumdur” diye konuştu.