HDP PM toplantısından 'yeni demokrasi ittifakı' önerisi

HDP PM toplantısından 'yeni demokrasi ittifakı' önerisi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 23 Haziran seçiminde alacağı tutumu olağanüstü parti meclisi toplantısında kararlaştırdı. Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, bildirgeyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

HDP Parti Meclisi adına yapılan yazılı açıklamanın son paragrafında “Türkiye’ye bir kez daha yeni bir politik seçenek sunuyoruz” denildi:

Bu seçenek Türkiye halklarının toplumsal uzlaşma temelinde ve onurlu bir barış eşliğinde ortak vatanda, çoğulcu, kadın özgürlükçü, eşitlikçi, laik, demokratik bir cumhuriyette birlikte yaşayacağımız demokratik bir ittifak seçeneğidir. Böyle bir perspektif ışığında herkesi üzerine düşen sorumluluğu ve görevi yerine getirmeye davet ediyoruz.

HDP PM’de kararlaştırılan sonuç bildirgesinde, partinin 31 mart seçiminde aldığı tutum hatırlatıldı. "HDP’nin izlediği seçim stratejisi 31 Mart’ta Türkiye halklarının rahat bir nefes almasını sağlamış, demokrasi güçlerinin de mücadele yolunu açmıştır” denildi:

Peki HDP Türkiye’ye "yeni bir demokrasi ittifakı" önerirken aslında ne söylüyor?

HDP Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, Independent Türkçe’ye kararın ne anlama geldiğini anlattı. Barış, “Yeni bir demokrasi ittifakı öneriyoruz ve bu çerçevede bazı STK’lar ile müzakere süreci başlattık. İstanbul seçiminde alacağımız tutumu bu müzakerelerden çıkacak sonuca göre belirleyeceğiz” dedi.

Barış, “Demokrasi ittifakında kimlerin yer almasını öngürüyorsunuz” sorusuna “Bazı malum partilere kapımız kapalı” yanıtını verdi.

İttifak çağrısının sadece CHP’ye yönelik olmadığını belirten Barış, toplumun bütün demokratik güçlerinin yer alacağı bir model önerdiklerini söyledi.

Ekrem İmamoğlu için ise “Bizim siyasi çizgimize yakın duran biridir” dedi.

HDP önerdiği ittifak modeli çerçevesinde bazı görüşmelere başladı. STK'larla temas yürütülüyor. Azad Barış, henüz bir siyasi partiden randevu talebinde bulunmadıklarını söyledi.