HDP, vekilliklerin düşürülmesini AYM'ye taşıyor

HDP, vekilliklerin düşürülmesini AYM'ye taşıyor

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülme kararının iptali ve iadesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Oluç, AYM'ye seslenerek, "Sarayın paralel anayasası doğrultusunda adım atmamalıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın yemin töreninde başka ülkelere kıyasla bireysel başvurunun çok fazla yapıldığına dikkat çektiği konuşmaya işaret eden Oluç, "Neden acaba?" diye sordu, Türkiye'de yargıda çok büyük sorun yaşandığına dikkat çekti. 

Oluç, HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürülmesini ve kayyum atamalarını değerlendiren Oluç, şöyle devam etti: "Demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına dair bütün uygulamalar bunun göstergesidir. Bu anayasa uygulanmıyor ama bir paralel anayasa var. Saray'ın bir paralel anayasası var. O anayasa uygulanıyor. Yani hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukukunun geçerli olduğu bir paralel anayasa uygulanıyor. AYM başkanının söyledikleri buna dair çok önemli veriler sunuyor. Bu konuda AYM'ye 2 çağrı yapmak istiyoruz. AYM hukukun üstünlüğü, evrensel, demokratik hukuk ilkelerine uygun davranılması Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere, var olan anayasa ve uluslararası demokratik sözleşmeler doğrultusunda adım atılmalı, Sarayın paralel anayasası doğrultusunda adım atmamalıdır. Ama bir çağrımız da HSK'yedir. HSK'nin de aslında neye hizmet ettiği ortadadır. İkinci çağrımız orayadır. Hiç umutlu değiliz, bağımsız ve tarafsız davranacağız konusunda."

AYM'YE BAŞVURU
Oluç, Güven ve Farisoğulları'nın Anayasa'ya aykırı bir şekilde milletvekilliklerinin düşürülmesi durumuna ilişkin AYM'ye başvuruda bulunacaklarını söyledi. Oluç, "Bizim tespitimize göre geçtiğimiz hafta atılan adım Anayasanın 2. 10. 13. 25. 26. 67. ve 83. maddelerine aykırıdır, TBMM İçtüzüğünün 133. maddesine aykırıdır. AİHS'in 10. 11. ve 12 . maddelerine aykırıdır. Biz bu nedenle demokratik iradenin çiğnenmesinden ulusal ve uluslararası mevzuat ve TBMM teammüllerine aykırılıktan dolayı, bu uygulamanın iptali ve milletvekilliklerinin iadesi için başvuru yapacağız" diye konuştu